Zlepšené zimní podmínky

Foto: Jan Procházka a Miroslav Tesař

Meteorologická zima na svém konci se přece jen opět přihlásila o slovo. Je to letošní sezónu už poněkolikáté, kdy se z doslova jarního počasí snaží zima ukázat, jak by asi měly zimní podmínky na Šumavě vypadat. Po další výrazné oblevě po polovině února, kdy sníh mizel před očima a z větší části odtekl prostřednictvím zvýšených vodních stavů  na tocích, se výrazně zhoršily sněhové podmínky. Projevilo se to jak na konkrétní výšce sněhu (přehled z 24.února), kdy i v polohách nad 1000 m n. m. (Kvildy, Filipova Huť, Churáňov) byla sněhová pokrývka na nule, resp. nesouvislá s převažujícími plochami na trávě, tak i na kvalitě zbývajících několika málo sjízdných lyžařských tras (v článku zde).

S posledními dny února se zima ještě pokusila napravit reputaci a s ochlazením ze severu přinesla do všech poloh Šumavy sněžení. Kolik kde připadlo sněhu, jsme referovali v aktualitě hned po sněžném víkendu. Kromě sněžení se také citelně ochladilo, kdy se teplota ve výšce na vrcholových stanicích Šumavy dostala pod -10 °C (Jezerní hora a Poledník -10,3 °C, Blatný vrch a Smrčina -10,4 °C, Boubín -10,5 °C, Plechý -10,6 °C, Grosser Arber -11,0 °C), což bylo dobrým předpokladem, aby se zimní podmínky nějakou dobu udržely. Tam kde sněhová vrstva dosáhla rozumných parametrů, vyjely opět sněžné rolby pro úpravu lyžařských tras pro běžecké lyžování. Výborná kvalita upravených stop je ve stinných a závětrných místech, kde zůstal jako podklad starý sníh, naopak tam, kde připadl nový sníh na již holou trávu, může být jejich stav horší. Nejvíce sněhu je aktuálně na hřebenech Šumavy (60 – 75 cm), ale i v oblasti Březníku, Černé hory, Pramene Vltavy … je téměř půl metru a výborná kvalita sněhu. V oblasti Kvild, Churáňova, Modravy je kolem 20 cm nového sněhu s výše zmiňovanými rozdíly pro kvalitu sjízdnosti zdejších lyžařských tras.

Předpověď ČHMÚ navíc slibuje pro pár příštích dnů pěkné slunečné počasí a v noci mrazivo, tak si zejména na horní Šumavě přijdou první dny jarního měsíce března na své jak příznivci běžkování, tak celkově zimní turistiky a zimních podmínek. Aktuální atmosféru dokumentují snímky z běžecké stopy v okolí Filipovy Hutě a v oblasti Poledníku, nebo počátek slibovaného slunečného počasí z časného rána 1. března nad Vimperkem a z vrcholové turistické stezky na Boubíně.

Lyžařské trasy Horská Kvilda – Filipova Huť, osada Filipova Huť a upravená trasa směr Černá hora (28.2.)

Lyžařské trasy v oblasti Poledníku (28.2.)

Na trase Filipova Huť – Černá hora (28.2.) a východ Slunce nad Vimperkem (1.3.)

Ráno na vrcholové turistické stezce na Boubín (1.3.)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..