Na Šumavu se vrátila zima

Kolem tlakové níže nad Pobaltím k nám od severozápadu proudí chladný a vlhký vzduch. Dešťové přeháňky během noci na úterý 16. dubna přešly ve sněhové, sníh později k ránu zůstával na Šumavě ležet často i v polohách nad 800 m n. m., na návětří i níže. Sněhová pokrývka se takto vytvořila například i v Srní, Prášilech, Borových Ladách nebo Železné Rudě, samozřejmě pak i na výše položených Kvildách, Churáňově nebo na Špičáku, obdobně pak i na bavorské straně Šumavy, kde se sněhová pokrývka drží už i v polohách kolem 700 m n. m. Po často rekordních maximálních teplotách v dosavadním průběhu jara (například v článku: Letní den přišel letos na Šumavu rekordně brzy) jsme se tak dočkali naopak výrazného ochlazení a na Šumavu se vrátila zima.

V pokročilé době vegetační sezóny tato situace zejména ve středních a nižších polohách mnoho radosti často již neudělá, zvláště když má trvat po vícero dní, jak avizoval v předpovědi pondělní FB příspěvek ČHMÚ. V horských polohách Šumavy se zřejmě dočkáme prodloužení sezony, pokud jde o počet dní se sněhovou pokrývkou, což zde není nijak výjimečné. Vloni jsme v polovině dubna na Šumavě zaznamenali také velmi výraznou sněhovou epizodu (v aktualitě: Leon přinesl vydatný déšť i sníh).  

Současné výrazné ochlazení dokumentují grafy průběhu teploty z našich meteorologických stanic na hřebenech Šumavy a sníh od vyšších poloh pak snímky šumavských webových kamer.

Na Šumavu se vrátila zima jak dokladují snímky z webkamer z Kvildy (zdroj: skikvilda.cz), Srní (sumavanet.cz) a Špičáku (zdroj: spicak.cz)

Snímky webkamer z bavorské strany Šumavy, z vrcholu Velký Javor, od Velkého Javorského jezera a z Chamer Hütte (zdroj: arber.de a bodenmais.de)

Výrazné noční ochlazení z deštivého pondělí 15. dubna na úterý 16. dubna z meteorologických stanic na vrcholech Šumavy (zdroj: ČHMÚ)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

One comment

  1. […] záhy změnilo a s ochlazením se dostavilo do vyšších poloh i sněžení (více v článku: Na Šumavu se vrátila zima).  Na poslední víkendové sněžení byla vydána i Výstraha ČHMÚ, která mj. avizovala, […]

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..