Půl metru sněhu na hřebenu Šumavy

Půl metru sněhu na hřebenu Šumavy

Začala poslední dekáda dubna a málokdo by asi před dvěma týdny očekával, že na horách ve vrcholném jaru napadne půl metru sněhu. Po teplotně výrazně nadprůměrných měsících únoru a březnu ještě i v první dekádě dubna padaly teplotní rekordy (například v článku: Letní den přišel letos na Šumavu rekordně brzy) a srážkově byla celá první polovina měsíce poměrně chudá. To se záhy změnilo a s ochlazením se dostavilo do vyšších poloh i sněžení (více v článku: Na Šumavu se vrátila zima).  Na poslední víkendové sněžení byla vydána i Výstraha ČHMÚ, která mj. avizovala, že:

Ve studeném vzduchu bude v pátek a v sobotu 20. 4. postupovat přes Německo a Polsko tlaková níže, která přinese na naše území sněžení s tvorbou nové sněhové pokrývky zejména na horách (tzn. v polohách nad  800 m n. m.), kde v celkovém úhrnu napadne 15 až 40 cm. Sněžit začne v pátek v ranních hodinách, nejvíce sněhu, v maximu až 25 cm, napadne do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy a hor na severu území. Během sobotního dopoledne přejde sněžení do sněhových přeháněk, které budou v horských oblastech intenzivnější, napadne dalších 10 až 20 cm, nejvíce na severním návětří pohraničních hor. Sněhové přeháňky budou slábnout a ustávat v sobotu večer a v noci na neděli.

Uvedená předpověď ČHMÚ spojená s výstrahou se vyplnila, a některé šumavské stanice zaznamenaly během soboty výšku sněhu 50 cm. Jednalo se jak o naše meteorologické stanice na hraničním hřebenu Blatný vrch a Plechý (viz grafy níže), tak bavorské Velký Javor (Grosser Arber) a Chamer Hütte. V neděli 21. dubna ráno jsme uskutečnili kontrolu stavu spojenou s měřením sněhu a srážek na hřebenu Trojmezné. Sníh se od soboty jen mírně sesedl a přimrznul, jeho výška na profilech Plechý a Trojmezná ještě dosahovala hodnoty 48 cm, na Trojmezí 45 cm, na Třístoličníku (Dreisessel) 43 cm a v sedle Třístoličníku 40 cm. Vodní hodnota sněhu se vesměs pohybovala kolem 80 mm, což je poměrně příznivá situace do dalších dní pro obnovující se les a prameniště přítoků Studené Vltavy. Podobné hodnoty lze očekávat po celém hraničním hřebenu, kde se výška sněhu pohybuje zpravidla také mezi 40 a 50 cm. Po mrazivé neděli kvalita sněhu umožnila po hraniční stezce na hřebenu Trojmezné i poměrně solidní sklouznutí na běžkách.

Půl metru sněhu na hřebenu Šumavy dokumentují níže v galerii grafy meteorologických stanic a situaci v neděli ráno 21. dubna na Trojmezné přiložené snímky.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..