Sněhově chudý závěr roku i na hřebenech Šumavy

V minulém článku jsme hodnotili konec roku na Šumavě z hlediska sněhu v posledních 10 letech. To bylo v okamžiku, kdy ležel sníh ve všech polohách Šumavy a ještě doznívaly projevy silných mrazů. Vyhlídky na sněžný konec roku sice nebyly nijak růžové, ale realita, se zdá, je a bude ještě horší, než týden před Vánoci předpokládali i ti největší pesimisté.

My jsme se na druhý svátek vánoční hned nad ránem vypravili na hřeben Trojmezné k Třístoličníku provést kontrolu stavu sněhu a měření. Výrazná obleva s deštěm, větrem a vysokou teplotou vzduchu se sněhem zacvičila velmi vydatně tak, že na návětrných (bavorských) svazích se projevuje značná nesouvislost sněhové pokrývky a na (před větrem) chráněné české straně hřebenu zbývá už jen něco mezi 10 a 20 cm hutného sněhu. Situaci přibližujeme prostřednictvím několika ranních snímků z okolí Třístoličníku z 26. prosince. Výhled na konec roku opět mnoho optimismu nedává ani do těchto nejvyšších poloh. V přiloženém grafu jsou promítnuty průběhy výšky sněhové pokrývky z lokality Plechý za měsíc prosinec, a to průměrné za roky 1997 až 2021, dále ze sněhově nejvydatnějšího (2007) a sněhově nejchudšího konce měsíce (2015). K tomu samozřejmě dosavadní data z prosince 2022.

Z dnešních hlášení výšky sněhové pokrývky vyplývá, že 26. prosince ráno v 7 h leželo na Smrčině 21 cm, Plechém 19 cm, na Blatném vrchu 10 cm, Malé Mokrůvce 9 cm a na Boubíně 7 cm, němečtí meteorologové udávají na Velkém Javoru výšku sněhu 1 cm. Vrcholové stanice Poledník či Jezerní hora hlásily sněhovou pokrývkou již nesouvislou. Na české straně Třístoličníku (Dresisessel) jsme měřili v průměru 13 cm, bavorská příjezdová strana vrcholu má sněhovou pokrývku již nesouvislou.

Plechý je na tom tedy sněhově ještě „relativně dobře“, ale vydrží zde vůbec letos sníh do konce roku?

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..