Spolupráce při meteorologických měřeních na šumavské Smrčině

Jan Procházka, Miroslav Tesař a Ivo Rolčík
foto: Jan Procházka, Ivo Rolčík a Sláva Čáp

V rámci širší spolupráce několika nadšenců a organizací se podařilo zrekonstruovat a významně vylepšit stav a měření meteorologické stanice Smrčina. Původní stanice, kterou vyrobila firma Fiedler AMS s.r.o. a jejímž vlastníkem je Správa NP Šumava, byla instalována na vrcholu stejnojmenné hory už v roce 2007. Postupem času, vlivem změn a drsných klimatických podmínek na této lokalitě vykazovalo měření postupně nevyhovující stav.

Smrčina je významným vrcholem Šumavy, je to její nejjižnější a zároveň nejvýchodnější třináctistovka, přes kterou přechází kromě turistických tras i státní hranice s Rakouskem. Na české straně měří nejvyšší bod 1332 m n. m. a na rakouské straně se udává nejvyššímu bodu s názvem Hochficht nadmořská výška 1338 m. Zde se zároveň nachází jedna z horních stanic známého a oblíbeného stejnojmenného lyžařského střediska. Masív Smrčiny je také významný z přírodovědného hlediska. Kromě toho, že je pramennou oblastí s výraznou akumulací sněhu, se zde nachází jeden z nejrozsáhlejších lesních komplexů smíšeného lesa na Šumavě, který je domovem pro mnoho zajímavých druhů rostlin a živočichů. V nejvyšších partiích se navíc zachovala z části vzrostlá horská smrčina, která na rozdíl třeba od vrcholových oblastí hřebenu Trojmezné či centrálního hřebene Šumavy nebo Jezerní hory odolala kompletnímu plošnému rozpadu lesa vlivem kůrovcové kalamity. Dá se proto říci, že v mnoha těchto ohledech je vrchol Smrčiny v rámci celého hraničního hřebene Šumavy jedinečným.

To byly další pádné důvody, díky kterým započala snaha zde vylepšit a standardizovat meteorologická měření, a to pro dokumentaci aktuálního stavu a dalšího vývoje klimatu na této výjimečné lokalitě nejvyšších poloh Šumavy. Za tímto účelem spojili síly amatérští meteorologové Šumavy s pracovníky Správy NP Šumava, Ústavu pro hydrodynamiku, v.v.i. a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kdy za významné pomoci Horské služby Šumava provedli počátkem listopadu 2022 rekonstrukci dosavadní meteorologické stanice. Obdobná spolupráce dala před lety vznik i dalším meteorologickým stanicím na vrcholech Šumavy v polohách nad 1300 m n. m., jako jsou Plechý, Blatný vrch, Jezerní hora, Poledník nebo Boubín. Data z těchto meteorologických stanic slouží jednak k výzkumným aktivitám (např. projekt Strategie AV21, program „Voda pro život“) a jednak je díky zavedenému standardu přebírá Český hydrometeorologický ústav, ať už pro příslušná klimatologická zpracování, nebo jako podklady pro Hlásnou a předpovědní povodňovou službu v rámci Systému integrované výstražné služby.

Meteorologická stanice Smrčina měří v nadmořské výšce téměř 1330 m v automatizovaném režimu a kromě teploty a vlhkosti vzduchu zaznamenává rychlost a směr větru, kapalné srážky, teplotu půdy a výšku sněhové pokrývky. Stanice se nachází v 1. zóně Národního parku, není tedy volně přístupná, ale díky jejímu automatickému provozu je prakticky bezúdržbová a její okolí je monitorováno kamerovým systémem. Na aktuální data s týdenní historií je možné nahlížet na webu pocasi-volary.cz, nebo přímo zde. Vybrané měřené charakteristiky ze Smrčiny, stejně jako z jiných lokalit Šumavy, jsou pak prezentovány v pravidelných reportech na tomto novém webu. Vybrané snímky dokumentující meteorologickou stanici s okolím a průběh její rekonstrukce uvádíme níže a všem zúčastněným takto také děkujeme za příkladnou spolupráci.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

One comment

  1. […] Jak prezentoval na svém webu a FB profilu ČHMÚ (Český hydrometeorologický ústav),  vyšlo další číslo časopisu Meteorologické zprávy. Zde se můžete mj. dočíst v sekci INFORMACE – RECENZE o rekonstrukci meteorologické stanice na vrcholu Smrčiny, na které jsme se v rámci meteorologických aktivit na Šumavě významně podíleli. Referovali jsme o tom na našem webu METEO-ŠUMAVA v listopadovém příspěvku. […]

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..