Červen 2023 na Šumavě z pohledu srážek

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Červen 2023 byl na území Česka hodnocen v tiskové zprávě ČHMÚ jako teplotně normální a srážkově podnormální, v průměru napršelo 47 mm, což představuje 57 % normálu 1991–2020. Letošní květen byl, pokud jde o srážky velmi podobný, referovali jsme zde. Po vlhkém jaru se dvouměsíční absence normálních srážek ve spojení s občasnými vysokými červnovými teplotami již ke konci měsíce projevila na objevujícím se stavu sucha (hodnocení ČHMÚ z 28. 6.).

Červen 2023 se na Šumavě z pohledu srážek až na výjimky vyznačoval také podnormálními až silně podnormálními úhrny, přičemž díky letnímu charakteru srážek byly úhrny po Šumavě velmi nerovnoměrně rozděleny. Přes 100 mm zde z dostupných dat letos nezaznamenala žádná meteorologická stanice. Nejvíce červnových měsíčních srážek 93,8 mm naměřili profesionální meteorologové na Churáňově, podobně vysoké úhrny registrovaly ještě meteorologické stanice V Koutě (91,3 mm), na Špičáku (90,2 mm), nebo u Javoří Pily (90,0 mm).

Například na Březníku za červen napršelo 83 mm, což je podstatně méně, než je dlouhodobý normál z let 1991 – 2020, který zde činí 144 mm. Například vloni v červnu jsme na Březníku naměřili 179 mm srážek, čili více než dvojnásobek letošního úhrnu. Ve Vimperku letos v červnu spadlo 60 mm srážek, což je také výrazně podnormální s ohledem na dlouhodobé červnové průměry 100 mm z let 1961 – 2020, resp. 103 mm z let 1991 – 2020. Vloni v červnu se Vimperk mohl „chlubit“ měsíčním srážkovým úhrnem 223,5 mm. Kdeže ty loňské srážky jsou 🙂

Nejméně ovšem v letošním červnu pršelo v JV části Šumavy. Úhrny jen kolem 30 mm zaznamenaly stanice ve Vyšším Brodě, bavorské stanice Sonnen a Klafferstraß (DWD) nebo rakouská stanice Kollerschlag (ZAMG). Na  bavorské stanici Wegscheid v podhůří Šumavy na pomezí s Rakouskem dle dat tamní meteorologické služby (DWD) spadlo za červen dokonce jen necelých 20 mm srážek.

Orientační rozložení srážek v červnu 2023 v oblasti Šumavy představuje níže klimatologická mapa měsíčních úhrnů, šumavskou krajinu pak i několik červnových snímků.

Mapa srážek zobrazuje kromě konkrétních měsíčních úhrnů i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace dat. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, v.v.i., VÚV TGM, PřF UK, FZT JU, NP Šumava) a amatérské srážkoměrné stanice. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa měsíčních srážkových úhrnů širší oblasti Šumavy za červen 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..