Expediční měření teploty v Jizerkách

Jan Procházka, Antonín Vojvodík, Ondřej Doležal a Sláva Čáp

Expediční měření teploty v Jizerkách

Šumavské meteo-aktivity v podobě měření teploty vzduchu na extrémně mrazivých lokalitách se neomezují jen na Šumavu, ale probíhají například také v Jizerských horách. Jizerské hory, pracovně Jizerky, díky celkovému charakteru v mnohém připomínají Šumavu a zejména díky své morfologii, nadmořské výšce a zachování přírodě blízkých podmínek nás motivovaly k uskutečnění podrobnějšího monitoringu zdejších teplotních podmínek mrazových lokalit. Na základě dostupných informací a postupně získávaných vlastních poznatků tak mohla být uskutečněna seriózní měření teploty vzduchu a na vybraná místa ve spolupráci s ČHMÚ a CHKO Jizerské hory instalovány meteorologické stanice a expediční teplotní staničky. Z výsledků již víceletého měření vyplynulo, že kromě známé lokality Jizerka jsou v Jizerských horách mnohé další, kolikrát mrazivější lokality, které má smysl monitorovat. A to ať už z hlediska klimatického, tak z hlediska přírodního pro poskytnutí cenných informací další odborné či laické veřejnosti, jako tomu bylo například na konferenci Jizerka 2022.

Poslední expediční měření teploty v Jizerkách proběhlo 19. května 2023, kdy jsme v rámci kontroly provozu a okolí stanic uskutečnili mimo jiné i stažení dat a výměnu baterií. Loňská zima se nevyznačovala nijak extrémními mrazy, o měsíčních minimech naměřené teploty na stanicích v mrazivých lokalitách celého Česka informujeme v pravidelných reportech (např. za únor či za březen). Pro přiblížení mrazivosti dalších námi sledovaných lokalit v Jizerkách v porovnání s tamními standardními stanicemi uvádíme v tabulce níže měsíční minima teploty vzduchu v chladné polovině roku od listopadu 2022 do dubna 2023.  

Expediční měření teploty v Jizerkách z 19. května přibližujeme i prostřednictvím několika snímku pod článkem. Ze snímků je zřejmé, že mrazové lokality jsou z hlediska stavu vegetace letos ve větším zpoždění jak se svým okolím, tak i třeba v porovnání s obdobnými lokalitami na Šumavě. Například u bříz zde zatím nebyly žádné známky olistění. Ale i vyhlášená narcisová louka v okolí Hnojového domu v osadě Jizerka byla oproti předchozím rokům z hlediska plné květnatosti tak o týden pozadu. Na hřebenech hor sice již nebyly žádné známky po sněhu, tak jako třeba v Krkonoších, ale panovalo zde ještě poměrně chladné počasí, jaké v druhé polovině května poslední roky nebývá často. To ovšem nic neubralo na kráse zmíněných lokalit a Jizerek jako takových. Díky velmi dobré spolupráci šumavských a jizerskohorských nadšenců s ČHMÚ, CHKO Jizerské hory, Horskou službou a dalšími může být krása Jizerských hor dokumentována i prostřednictvím výjimečné mrazivosti mnoha zdejších lokalit.

Minimální měsíční teploty na měřených mrazových lokalitách v Jizerských horách za poslední chladný půlrok 2022-2023

Lokalita (Tmin °C)nadmořská výškalistopadprosinecledenúnorbřezenduben
Jizerka (ČHMÚ)858 m-15.6-23.6-16.6-25.9-22.3-14.0
Jizerka rašeliniště860 m-16.8-24.1-17.9-26.6-23.6-15.2
Horní Jizera824 m-17.5-25.8-16.9-26.7-23.9-14.6
Velká Jizerská louka *838 m-16.8-24.2-16.4-27.0-25.3-14.9
Velká Jizera827 m-17.6-25.9-17.4-26.5-24.1-14.8
Rašeliniště Jizery830 m-17.1-23.7-17.4-27.1-25.8-14.8
* Velká Jizerská louka – výzkumná meteorologická stanice je v provozu díky spolupráci VÚV TGM v.v.i./ČVUT v Praze, Fakulta stavební/O. Doležal

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..