Hladina Lipna na desetiletém maximu

Ivo Rolčík, Ivo Rolčik jr. a Jan Procházka

Lipno na desetiletém maximu
Vzestup hladiny Lipna od 20. do 26. prosince 2023, zdroj Povodí Vltavy

Před Vánocemi zasáhla Šumavu výrazná obleva, která pokračovala i během vánočních svátků. Vánoční oblevu s výraznými srážkami a rychlým odtáváním sněhu avizoval na svém FB profilu ČHMÚ ve středu 20, prosince. Výrazné frontální rozhraní přineslo vydatné srážky ve formě deště i sněhu a zvedlo výrazně hladiny všech toků odvodňujících Šumavu (informovali jsme v článku Na Štědrý den rozvodněné toky a zasypané hřebeny). Po svátcích jsou ale již všechny šumavské toky po své kulminaci a na setrvalém poklesu. Nicméně v naší nejrozlehlejší přehradní nádrži Lipno mezitím nastoupala hladina vody za 6 dní o 90 cm a dosáhla na kótě 725,15 m svého desetiletého maxima. Hladina se drží v povodňovém, čili ochranném pásmu. Odtok z přehrady byl zvýšen poprvé v pátek 22. prosince před polednem a je dle potřeby regulován vodohospodáři z Povodí Vltavy tak, aby níže po proudu nevystoupala hladina například v Českém Krumlově nad 2. povodňový stupeň. Jakmile přítoky vlévající se do Vltavy pod Lipnem výrazněji poklesly, začalo intenzivnější upouštění vody z přehradní nádrže (dle průběhu průtoku ve Vyšším Brodě na obrázku níže vpravo).

Zvyšující se průtok Vltavy pod Lipnem

Na přelomu října a listopadu byla hladina na kótě 722,99 m, v současné době je o více jak 2 metry výše. Listopadové a prosincové srážky tak přehradu zcela naplnily. Za posledních 22 let byla hladina pouze 2x ještě výše než v současné době a to při katastrofálních povodních v srpnu roku 2002 s kótou 725,62 m a potom ještě v červnu roku 2013, kdy se hladina dostala na 725,32 m, viz graf níže. Na konci roku bývá hladina Lipenské přehrady běžně v průměru o 1,6 m níže než nyní. Vodohospodáři tak budou hladinu výrazně snižovat v dalších dnech, aby opět vytvořili dostatečný zásobní prostor pro případné další výraznější srážky a jarní tání sněhu.

My jsme během 26. a 27. prosince, kdy hladina dosahovala maximálních hodnot, nafotili po celé délce Lipna snímky známých lokalit letní rekreace od Nové Pece, přes Pernek, Horní Planou, Černou v Pošumaví, Dolní Vltavici, Frymburk až po Lipno nad Vltavou. Některé pláže zcela zmizely pod vodou, například známá pláž Windy Point v Černé, částečně pod vodou se ocitla i komunikace u přívozu v Horní Plané nebo cyklostezka ve Frymburku.

Maximální hladiny Lipna

Fotogalerie Lipenské přehrady 26. a 27. prosince 2023, kdy hladina dosáhla v maximu kóty 725,15 m:

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

One comment

  1. […] hladiny na kótě 725,15 m n. m. na své desetileté maximum, podrobně jsme informovali v článku Hladina Lipna na desetiletém maximu. Nejdeštivějším měsícem se ale stal srpen (159 mm), naopak nejsušší bylo září (17 mm). […]

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..