Obrazem: Luzný ve slunci, v mlze a s námrazou

Vrchol Luzný ve slunci a s námrazou

Ještě než se změní charakter počasí, vyrazili jsme na bavorský vrchol Šumavy – Luzný (Lusen, 1373 m n. m.). Změnu v charakteru počasí přinese na příští dny od severozápadu studená fronta, po jejímž přechodu by měl několik dní převládat zimní charakter počasí, jak referoval na svém FB profilu ČHMÚ.

Luzný je pro Šumavu neobvykle utvářená hora, jejíž vrchol ve tvaru pyramidy tvoří žulové balvany vzniklé mrazovým zvětráváním. Vrchol díky tomu ční nad lesní komplexy centrální Šumavy a poskytuje jedinečné výhledy všemi směry. Ke vzniku tohoto jedinečného vrcholu se také váží lidové pověsti (Sagen vom Lusen). V jedné z mnoha se praví, že vládce pekel tudy vezl povoz s kameny, aby zahradil Dunaj a způsobil povodní zkázu města Pasova. Když však uslyšel z dáli kostelní zvony, ve zmatku vůz opustil a z kamenů tak zde vznikl vlastní vrchol hory.

Z bavorské strany celoročně přístupný vrchol Luzného jsme navštívili 23. listopadu a zaznamenali slunečné počasí, údolní mlhy a rychlý nástup oblačnosti před výše zmíněnou studenou frontou. Na vrcholu foukal silný vítr a ojedinělé stromy,  vrcholový kříž nebo rozcestník zdobila bílá námraza. Samotný vrchol byl prakticky bez sněhu, sněhová pokrývka se zde věrohodně ani měřit nedá, v sedle Luzného u rozcestníku Markfleckl (1299 m n. m.) nebo u Luzenské chaty (Lusenschutzhaus, 1343 m n. m.) jsme měřili výšku sněhu kolem 5 cm, místy byl na ještě nepromrzlém povrchu ale jen sněhový poprašek. Terén navíc vypovídal o dosavadních silných listopadových srážkách na hraničních hřebenech Šumavy (psali jsme v aktualitě zde). V listopadu registrujeme zatím tři sněhové epizody, první hned zpočátku měsíce (zasněžené vrcholky v článku zde), ale téměř všechen sníh pokaždé roztál. Kolik kde napadne sněhu při současném ochlazení a jakého trvání sněhová pokrývka mít bude, se necháme spíše překvapit. Budeme o tom referovat v rámci podrobnějšího sněhového servisu. Každodenní  zpravodajství z několika šumavských stanic je pak k dispozici také na webu ČHMÚ (Aktuální informace sněhoměrných objektů).

Vrchol Luzný ve slunci, v mlze a s námrazou jsme zaznamenali prostřednictvím několika snímků (JP & AlCapino:)

Vrchol Luzného ve slunci 23. listopadu

Prosluněné výhledy z vrcholu

Rychlý nástup oblačnosti a sestup z vrcholu

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..