Za polovinu listopadu více srážek než v září a říjnu dohromady

Za polovinu listopadu spadlo více srážek než v září a říjnu, což mj. rozvodnilo po delší době Roklanský potok (15. 11., zdroj: sumavanet.cz)

Letošní listopad zatím srážkami nešetří, přecházející fronty ze západních směrů přinášejí na Šumavu od počátku měsíce častý déšť, na hřebeny i do středních poloh i sněhovou pokrývku. Uváděli jsme obrazem v článku Zasněžené vrcholky Šumavy i v aktualitě Martin na bílém koni pocukroval Šumavu. V posledních dnech se také projevilo výrazné srážkové návětří, tudíž v polovině listopadu máme v příhraniční oblasti více srážek než v září a říjnu dohromady. Nutno poznamenat, že zejména září srážkami velmi šetřilo (mapa srážek na Šumavě v září zde).

O podobných situacích, kdy na srážkovém návětří Šumavy spadne násobně více srážek než ve vnitrozemské části pohoří, jsme referovali například v článku Srážkově návětrná část Šumavy na přelomu roku a naposledy při atypické situaci v srpnu v aktualitě Vydatné srážky na hřebenu Šumavy. V listopadu od počátku měsíce do jeho poloviny jsme na některých stanicích zaznamenali již více než 180 mm srážek, za poslední týden více než 100 mm, na druhé straně třeba Boubín nebo Vimperk nemají ani polovinu z uvedeného množství. Díky spolupráci státních meteorologických služeb, výzkumných institucí a mnoha nadšenců tak získáváme přehled o množství a distribuci srážek doslova z každého koutu Šumavy. Do orientačního výčtu vybíráme pouze několik málo z provozovaných šumavských stanic. Grafický přehled porovnání srážek na vybraných návětrných a vnitrozemských stanicích, potažmo ukázku, kde napršelo v polovině listopadu více srážek než v září a říjnu dohromady, tak přinášíme na obrázku pod textem.  Porovnání průběhu srážek za poslední dva dny na hraničním hřebenu a v závětří Šumavy pak poskytují grafy ČHMÚ z automatických stanic Blatný vrch a Vimperk, kde je navíc patrné, že do nejvyšších poloh se nám začíná opět vracet sníh.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..