Obrazem: výhledy z Hvozdu

Slunečné počasí s velmi dobrou dohledností láká k výšlapům na šumavské vrcholy. Rána jsou sice chladná, na mnoha místech i mrazivá (informovali jsme v článku Na mrazovkách opět přituhlo), přes den jsou ale teploty kolem 20 °C, což je ideální na turistiku. Jsou šumavské vrcholy, kde potkáte turistu za jakéhokoliv počasí. Pak jsou ale vrcholy, kde turistu nepotkáte ani za slunečného a teplého letního počasí. Takovým je třeba vrchol Hvozd (1047 m), ležící vzdušnou čarou necelých 9 km jižně od Volar. A právě z vrcholu je překrásný pohled na Volary s dominantním vrcholem Bobík (1266 m). Celá volarská kotlina a částečně i nedaleký Mrtvý luh jsou jako na dlani. Na vrchol se dá dostat například z železniční zastávky Pěkná, z Nové Pece nebo z osady Jelení. Samotný vrchol tvoří několik skal, na kterých rostou vzrostlé smrky. Za pár let, až mladý smrkový les na severním úbočí vrcholu povyroste, zakryje výhledy do kraje.

My jsme s fotoaparátem vyrazili na vrchol 13. června v odpoledních hodinách a zachytili pro Vás krásu šumavské přírody z míst, kam zavítá jen minimum lidí. Teplota v 1000 metrech dosáhla v maximu k 16 °C, dohlednost byla výborná díky nízké vzdušné vlhkosti, která se pohybovala kolem 35 %.

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..