Šumava 2. prosince pod rekordním sněhem

Šumava 2. prosince pod rekordním sněhem

Zvlněná studená fronta přinesla na Šumavu na začátek meteorologické zimy sněžení neobvyklé intenzity. Před silným sněžením varoval také na svém webu ČHMÚ (výstraha na silné sněžení). Za 24 h (od 1. prosince 7 h do 2. prosince 7 h) v hlavním srážkovém pásmu, které postupovalo středem Šumavy od JZ k SV napadlo často přes půl metru sněhu, při srážkových úhrnech 30 – 40 mm, výjimečně i přes 50 mm. K rannímu termínu hlásili dnes ráno dle dostupných dat 60 cm a více nového sněhu pozorovatelé ze stanic Husinec, Bučina u Kvildy, Finsterau, Philippsreut a Shoenberg/Niederbayern.  Celková sněhová pokrývka se na více místech Šumavy rychle přiblížila výšce 1 m.  

Že se jedná o zcela výjimečnou situaci na počátku meteorologické zimy, dokladují historická data některých srážkoměrných stanic Šumavy (ČHMÚ). Například na Strážensku v polohách kolem 800 m n. m. si zapisujeme k letošnímu 2. prosinci výšku sněhu přibližně 70 cm a k předešlému dni pak úhrn nového sněhu 55 cm. Od 60. let minulého století se ještě nestalo, aby zde bylo první prosincové dny tolik sněhu. Nejvíce sněhu zde tyto dny leželo v letech 1965, 1966, 1973, 1977 a 1981, kdy to bylo ale „pouze“ mezi 40 a 50 cm. Navíc průměrná výška sněhové pokrývky pro 2. prosince se zde pohybuje okolo 10 cm, přičemž 40 % dní z celkových 62 (od roku 1961) zde nebyl 2. prosince sníh žádný. Ještě markantnější je výjimečnost letošní sněhové epizody zřejmá na datech meteorologické stanice Husinec (ČHMÚ) v podhůří Šumavy, kde od roku 1961 je pro 2. prosince zaznamenané maximum výšky sněhu 18 cm z roku 1967, průměr výšky sněhu mírně přes 2 cm a 73 % dní z celkových 62 zde nebyl 2. prosince sníh žádný. Letošní 2. prosinec bude mít v Husinci v záznamech výšku sněhu 63 cm (den předtím 9 cm a nový sníh 60 cm).  Dá se tedy s nadsázkou konstatovat, že letošní sníh na počátku meteorologické zimy nemá v této části Šumavy pamětníky. Stojí proto minimálně za zdokumentování. Díky automatizaci meteorologických stanic a spolupráci mnoha subjektů a nadšenců je tato situace z pohledu sněhu zdokumentována poměrně podrobně.  

Velké množství nového sněhu sebou přináší samozřejmě i probIémy, jak jsme psali dopoledne v aktualitě z Volar, ale také naději pro příznivce zimy a venkovních zimních aktivit na další období. Dnes byly opět projety lyžařské trasy z Kvildy na Bučinu a Pramen Vltavy, v oblasti Zadova, Železnorudska, Novopecka nebo z Pasečné do Rakouska (viz web Bilá stopa Šumava). Díky aktuální poměrně vysoké vrstvě sněhu se zvyšuje i pravděpodobnost, že by na Šumavě mohly být bílé Vánoce. Ale na tyto úvahy je ještě brzy, tak se věnujme aktuálnímu stavu sněhu. Vybrané lokality, kde registrujeme nejvyšší výšku sněhové pokrývky v sobotu 2. prosince 2023, uvádíme v grafickém přehledu níže.  Rekordní sněhovou nadílku pro tento den dokumentují i přiložené fotografie od našich spolupracovníků nebo záběr webové kamery.   

Vrchol Smrčiny 2. prosince (foto:HS) ………… 10 lokalit s registrovanou nejvyšší sněhovou pokrývkou na Šumavě v sobotu ráno 2. prosince 2023 …………. Bučina na webkameře sumavanet.cz

Projíždění stop na Bučině u Kvildy 2. prosince 2023 (foto: RT) …………………………. Dolní Sněžná 2. prosince 2023 (foto: LU:) …………………………… Stav sněhu na Strážensku 2. prosince 2023

Šumava 2. prosince pod rekordním sněhem (Strážensko)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..