Za tři dny místy přes 100 mm srážek

Deštivé počasí na Lipně 28. srpna, zdroj: lipno-windsurfing.cz

Deštivá epizoda přinesla na část Šumavy v průběhu víkendu a pondělí kromě výrazného ochlazení i přes 100 mm srážek.  V sobotu 26. srpna navečer přešel přes Šumavu výrazný pás bouřek, který se projevoval vysokou frekvencí bleskových výbojů a v přeháňkách často velmi intenzivním deštěm (na Českobudějovicku ojediněle přes 100 mm srážek). Sobotní přechod bouřky na Šumavě jsme zhodnotili v článku (odkaz zde), celou bouřkovou situaci na našem území pak na svém profilu vyhodnotil výstižným příspěvkem ČHMÚ.

Přechodem zmíněného konvektivního systému ale deštivé počasí neskočilo, protože po linii výrazného frontálního rozhraní se nad Šumavu v průběhu neděle a v noci na pondělí postupně nasouvala od jihu oblačnost s trvalejšími intenzivními srážkami. V neděli byly během dne srážky ještě většinou mírnější, ale v pondělí 28. srpna na Šumavě znovu vydatně napršelo s úhrny většinou mezi 30 a 50 mm. To už se po předchozím nasycení projevilo zřetelněji i na vodních tocích, kdy některé především v jihočeské části Šumavy dosáhly na 1. stupeň povodňové aktivity. Výrazně se také zvýšil bilančně vyjádřený přítok do přehradních nádrží Lipno a Orlík, jak dokumentují na grafech níže data z webu Povodí Vltavy, s.p.

Dosavadní poměrně suchý průběh léta zapříčinily až na výjimky výrazně podprůměrné srážky trvající prakticky od poloviny května a velmi časté nadprůměrné teploty. Aktuální deštivá epizoda sice neudělala radost vyznavačům letní turistiky a slunečného zakončení prázdnin, ale z hlediska vláhové bilance jsou současné srážky na Šumavě vesměs vítány. Za poslední tři dny nám v bavorské a jihočeské části Šumavy napršelo místy přes 100 mm srážek. Kde to bylo nejvíce, uvádíme níže v tabulce s příslušnými lokalitami a srážkovými úhrny. Ještě vyšší úhrny přesahující 160 mm za poslední tři dny zaznamenaly pod Šumavou srážkoměry stanic Brloh (zdroj: pvl.cz) a Křenovice u Dubného (zdroj: in-pocasi.cz).

Třídenní úhrn srážek v mm (zaokrouhleno) na vybraných lokalitách Šumavy za období od 26. do 28. srpna

LokalitaÚhrn srážek v mm LokalitaÚhrn srážek v mm
Nová Pec146 Duschlberg133
Jelení141 Ktiš, Tisovka132
Lackenhäuser139 Waldkirchen126
Plechý135 Nové Údolí115
Sonnen134 Grainet-Rehberg103

zdroj dat: ČHMÚ, novapec.cz, in-pocasi.cz, pvl.cz, dwd.de, ÚH AVČR, FZT JU.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..