Stretnutie snehárov v Jeseníkách

V týdnu od 13. do 16. února proběhl další ročník setkání odborníků v oblasti zejména hydrologie sněhu, meteorologie a klimatologie. Na již zavedené mezinárodním akci, jejíž tradice započala roku 1996 a která se tentokrát odehrávala v Jeseníkách, se opět potkávali účastníci z Česka i Slovenska. Šumava zde měla, podobně jako vloni, čtyři zástupce. Letošní seminář XXVII. Stretnutie snehárov 2024, jenž měl základnu v areálu „Avalanche“ v Dolní Moravici, organizovali meteorologové z Pobočky Ostrava ČHMÚ ve spolupráci s Oddělením aplikované hydrologie ČHMÚ. O loňském semináři, který pořádal Ústav hydrológie Slovenské akademie věd na Slovensku, jsme referovali v článku Stretnutie snehárov v Západních Tatrách. O tradici, podstatě a přehledu jednotlivých setkání je možné se seznámit na webu Ústavu hydrológie SAV, letošní seminář přibližuje níže pod textem i několik snímků. Přestože je v letošním únoru stav sněhu na našich horách většinou až tragický, v nejvyšších polohách Jeseníků, podobně jako Šumavy či jiných vyšších pohoří Česka i Slovenska, se udržují sněhové podmínky stále celkem dobré.

Praktická ukázka testu stability sněhu v rámci lavinové prevence, XXVII. Stretnutie snehárov 2024

V rámci přednáškové části se účastníci letošního semináře měli možnost v útulném prostředí a přátelské atmosféře seznámit s novinkami výsledků výzkumu a klimatologickým hodnocením sněhových a meteorologických charakteristik v horském prostředí v různých pohořích Česka i Slovenska. Zajímavé byly prezentace významných trendů v posledních desetiletích, stejně tak i v podání kolegů z SHMÚ srovnání aktuálního stavu a změn za více než 100 let, včetně například podrobné analýzy tragických následků pádů lavin v Nízkých Tatrách. Velká pozornost byla věnována novým technologiím automatizace měření výšky sněhové pokrývky a souvisejících charakteristik, zpracování a prezentace dat pro další aplikace i širokou veřejnost. V rámci rozvíjející se spolupráce při monitoringu sněhu na Šumavě, co by významné zdrojové oblasti vody v povodí řeky Vltavy, jsme přednesli a diskutovali výsledky hodnocení dlouhodobého vývoje sněhových poměrů zejména v příhraniční oblasti tohoto nejrozsáhlejšího pohoří v Česku. Dále jsme referovali o měření a rozvoji automatické sítě meteorologických stanic na hraničním hřebenu Šumavy v posledních 10 letech.

Praktická část semináře zahrnovala monitoring sněhu několika hřebenových oblastí Jeseníků, ať už se jednalo o oblasti Červené hory (1333 m) a Keprníku (1423 m), oblast Vysoké hole (1464 m) a Jelení studánky, nebo oblast Ovčárny, Švýcárny a Pradědu (1491 m). Součástí terénních aktivit bylo také praktické cvičení vyhledávání zasypaných osob (v tomto případě samozřejmě pouze předem připravených atrap:) a testování stability sněhového profilu pod vedením instruktorů lavinové prevence Horské služby Jeseníky. V průběhu semináře panovalo rozmanité počasí, od zimního mrazivého větrného, přes příjemně slunečné až po vlhké mlhavé s nízkou dohledností. Poznatky a vzájemná výměna zkušeností ze semináře pro nás byly přínosné jak pro další výzkum a aktivity v oblasti pozorování počasí, klimatologie, monitoringu a hydrologie sněhu na Šumavě, tak pro rozvoj vzájemné spolupráce i s přeshraničním přesahem. Příští ročník semináře Strenutie snehárov se bude konat pro změnu opět na Slovensku.

XXVII. Stretnutie snehárov 2024 – snímky ze semináře a doprovodného programu zahrnující monitoring a měření sněhu, školení a praktické ukázky lavinové prevence a bezpečného pohybu po horách

foto: J.P., I.R., S.Č., J.R., V.Š., Č.J., T.F.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..