Obrazem: Rozkvetlá Šumava pod sněhem

Při déle trvajícím nadprůměrně teplém (velmi často až rekordně) charakteru počasí na konci zimy a polovině jara došlo k výraznému předstihu začátku a průběhu vegetační sezony. Letní dny s maximální teplotou vzduchu 25 °C a více začaly mnohde na Šumavě více jak o měsíc dříve, než bývalo zvykem (více v článku:  Letní den přišel letos na Šumavu rekordně brzy). Díky tomu také na Šumavě stačilo do poloviny dubna rozkvést mnoho druhů bylin i stromů, a to včetně ovocných. Načež se prakticky přesně v polovině měsíce dostavilo výrazné ochlazení, které srazilo teplotu vzduchu na podprůměrné hodnoty a do horských poloh přineslo i sníh (více v aktualitě: Na Šumavu se vrátila zima). V dalším přílivu studeného vzduchu od severu se záhy dostavilo sněžení i do vyšších a středních poloh Šumavy, čímž tak vytvořilo již 18. dubna možnost zaznamenat současně kvetoucí i zasněženou přírodu, jak přibližují snímky pod textem.

Rozkvetlá Šumava pod sněhem byla v minulosti občas pozorovatelná spíše o necelý měsíc později, od druhé dekády května více méně s příchodem tzv. ledových mužů. Tato jedna z nejznámějších meteorologických singularit ročního chodu teploty vzduchu kvůli výše uvedenému nestandardnímu průběhu počasí a stavu vegetace nebude zřejmě letos v květnu již pod takovou pozorností, jako je tomu nyní. Dle vývoje počasí a v souladu s vydanou výstrahou ČHMÚ nás zřejmě čekají obrazně řečeno ledoví muži nebezpeční pro rozkvetlou dřevinnou a pěstovanou přízemní vegetaci právě už v příštích dnech. K tomu má ve vyšších a horských polohách Šumavy i nadále sněžit. Sněhová pokrývka tak bude v horských polohách a zejména na hřebenech přibývat. V současné době se v nejvyšších polohách výška sněhu pohybuje okolo 20 cm, v 1000 m n. m. je kolem 10 cm, ale kolik kde ještě nasněží, ukáže až další vývoj. Pokračující výrazně chladnější průběh počasí si s největší pravděpodobností užijeme ještě i v přístím týdnu. 

Rozkvetlá Šumava pod sněhem

Rozkvetlá Šumava pod sněhem, 18. dubna 2024

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..