Výrazný propad teplot, na Šumavě nový sníh

Studená fronta, která přechází přes naše území od západu, sebou po rekordně teplé periodě přinesla k 10. dubnu výrazné ochlazení a na hřebeny západní Šumavy i nový sníh. Přitom zde ještě včera 9. dubna v nejvyšších polohách atakovaly hodnoty teploty vzduchu 20 °C (Blatný vrch v 1357 m n. m. 19,1 °C, Jezerní hora v 1307 m n. m. 19,5 °C), v noci a ráno už zde bylo pod nulou. Jednalo se tedy o výrazný propad teplot až o 20 °C, což v těchto výškách v poměrně krátkém čase až tak často nebývá. Rekordní maximální teplota vzduchu 28,6 °C pro 9. dubna byla současně dle ČHMÚ naměřena v závětří Šumavy u Českého Krumlova.

Srážková oblačnost navíc sebou přinesla sněžení, při kterém se tvořila sněhová pokrývka. Nejvíce nového sněhu zaznamenala automatická stanice na Velkém Javoru (Grosser Arber, 1437 m n. m.), kde z večerních 8 cm narostla výška sněhu na 15 cm (zdroj: wetteronline.de). Podle záběrů z webových kamer v oblasti Velkého Javoru zůstával sníh ležet už od nadmořské výšky 1060 m. Nový sníh se vrátil například také na Jezerní horu (7 cm), Špičák, Pancíř a Zlatý Stoleček (4 cm), nebo Poledník (3 cm). Nejvíce sněhu z celé Šumavy, necelých 50 cm, zůstává stále v oblasti Blatného vrchu. V pondělí 8. dubna zde bylo naměřeno v 60 cm sněhové pokrývky ještě 320 mm obsahu vody na 1 m2, která ale ve vysokých teplotách přes den poměrně rychle odtávala. Současné přechodné ochlazení odtávání sněhu na čas zpomalilo. V dalších dnech by se ale mělo opět oteplit a být beze srážek, ovšem v příštím týdnu se očekává další ochlazení se srážkami a na horách se sněžením – viz vyhlídka ČHMÚ níže.

Vyhlídka počasí od pondělí do středy (15.–17. 4. 2024): Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, zpočátku ojediněle i bouřky. Od vyšších poloh postupně srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 11 až 6 °C, postupně 5 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 19 °C, postupně 7 až 12 °C.

Nový sníh na Velkém Javoru 10. dubna (zdroj: arber.de), výrazný propad teplot o téměř 20 °C na grafech vrcholových šumavských stanic Blatný vrch a Jezerní hora (zdroj: ČHMÚ a ÚH AVČR)

Nový sníh pod Velkým Javorem (Talstation, 1060 m n. m., zdroj: arber.de), na Pancíři (1214 m n. m., zdroj: WeloveSumava) a na Špičáku (1202 m n. m., zdroj: Spicak.cz)

Zatímco na počátku týdne (8. dubna) už na Březníku vládlo jaro, na hřebenech centrální Šumavy bylo dle meteorologických měření místy ještě přes půl metru sněhu

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..