Prosinec 2022 na Šumavě z pohledu sněhu

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Současná zimní sezóna se zatím v zimních projevech moc nepředvedla, jak mohou dokumentovat dosavadní stavy sněhu na Šumavě (např. Sněhový servis 20. ledna 2023). Začátek přitom nebyl úplně beznadějný, to když jsme hodnotili maxima výšky sněhové pokrývky v měsíci listopadu. Podobně nadějně se jevila polovina prosince, kdy se vyskytoval sníh ve všech polohách a k tomu jsme zažili i poměrně silné mrazy. Sníh sice kvůli vánoční oblevě a pokračujícímu teplému proudění do konce měsíce prakticky všude roztál, polovina prosince ovšem ukázala, že se zima na Šumavě ukázat stále umí.

Prosinec 2022 na Šumavě z pohledu sněhu

Abychom si více přiblížili z pohledu pravé šumavské zimy toto nadějné období, zpracovali jsme klimatologickou mapu maxim výšky sněhové pokrývky za prosinec pro oblast Šumavy a jejího podhůří. Níže uvedená mapa sněhu zobrazuje kromě konkrétních maximálních výšek sněhu i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace hodnot. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, VÚV TGM, PřF UK, FZT JU) a amatérské stanice s lokalitami dalších běžně sledovaných sněhoměrných profilů. Kromě dat z českých meteorologických stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Výkazy se sněhovými údaji za uplynulý měsíc z některých dobrovolnických stanic bývají zaslány a zpracovány s určitým zpožděním, proto je odpovídající a přesnější vyhodnocení možné s větším odstupem. Vlastní klimatologická mapa sněhových maxim širší oblasti Šumavy za prosinec 2022 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).

Dle očekávání bylo nejvíce sněhu na hraničním hřebenu Šumavy, ale pro prosinec odpovídající sněhová pokrývka se vyskytovala po několik dnů i ve středních polohách. Nezvykle nejméně sněhu bylo v prosinci zaznamenáno v bavorském podhůří Šumavy, kde se zpravidla na počátku zimy vyskytuje sněhu nepoměrně více.

Při porovnání sněhových maxim od roku 1982 na šumavských vrcholových meteorologických stanicích Velký Javor (Grosser Arber), Churáňov a Plechý (od 1997) je zřejmé, že prosinec 2022 se projevil všude s výškou sněhu jako podprůměrný. Jak dokumentujeme v grafu níže, nejvíce sněhu v prosinci bylo v nejvyšších polohách Šumavy v roce 2001, na Churáňově pak v roce 1986, naopak nejnižší měsíční prosincová maxima sněhové pokrývky byla na Plechém a Velkém Javoru v roce 2006, na Churáňově  v roce 2015.

Z hlediska sněhu, jak jsme mohli doposud sledovat, je letošní zima na Šumavě zatím hodně za očekáváním. Jsme ale teprve v její polovině, nechme se tedy překvapit, s čím přijde v následujícím období.

Prosinec 2022 na Šumavě z pohledu sněhu

Prosinec 2022 na Šumavě z pohledu sněhu
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..