Říjen 2023 na Šumavě z pohledu srážek

Říjen z pohledu srážek byl na Šumavě spíše podprůměrný

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Přestože aktuální počasí je především ve znamení sněhu a srážek, určitě není od věci krátké ohlédnutí za úhrnem srážek na Šumavě v měsíci říjnu. Jak uvádí tisková ČHMÚ (pdf), letošní říjen z pohledu srážek byl normální, přestože například v Jihočeském kraji nedosáhl v tomto směru s územním úhrnem 38 mm ani 80 % dlouhodobého průměru (1991–2020 ). Na Šumavě tomu bylo většinou o poznání více, a to zejména díky poslední dekádě měsíce.  Nejvíce srážek v říjnu jsme zaznamenali na stanicích centrální Šumavy Blatný vrch (115 mm) a V Koutě (108 mm), z bavorských stanic hlásili meteorologové nejvíce na Velkém Javoru 97 mm, naopak nejméně to bylo na stanici Černá v Pošumaví 29 mm, v podhůří Šumavy pak měly nejnižší úhrny například stanice Husinec (27 mm) nebo Chvalšiny (22 mm).

První říjnová dekáda pokračovala ve velmi suchém charakteru počasí s minimem srážek v září (mapa měsíčních úhrnů v článku zde), podobně pak i druhá dekáda října, ve které se ale vyskytla krátká dvoudenní srážková epizoda spojená s ochlazením a prvním sněhem (referovali jsme v aktualitě o prvních sněhových vločkách sezony). Až v průběhu poslední dekády přineslo západní až jihozápadní proudění  prostřednictvím jednotlivých frontálních systémů postupujících k východu více srážek, jež svými úhrny poněkud vylepšily dosavadně celkově velmi suchý průběh podzimu.

Rozložení měsíčních srážek za říjen 2023 v oblasti Šumavy poskytuje přiložená mapa. V průběhu listopadu pokračoval vlhký a chladnější charakter počasí z konce října, zajímavé proto bude napříště porovnání měsíčních úhrnů podzimních měsíců listopadu s říjnem a zejména zářím. Listopad z pohledu srážek bude možné podrobněji hodnotit, až budou k dispozici kompletní data ze všech základních, dobrovolnických a výzkumných stanic. To se bude také poprvé v této zimní sezóně týkat i klimatologické mapy maxim výšky sněhové pokrývky.

Mapa srážek zobrazuje kromě konkrétních měsíčních úhrnů i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace dat. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, v.v.i., VÚV TGM, PřF UK, FZT JU, NP Šumava) a amatérské srážkoměrné stanice. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa měsíčních srážkových úhrnů širší oblasti Šumavy za říjen 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).

Mapa srážek v oblasti Šumavy za říjen 2023

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..