Září 2023 na Šumavě z pohledu srážek

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Suché a teplé září 2023 na Šumavě v oblasti Svatého Tomáše

Letošní září se stalo v Česku výjimečným především tím, že bylo díky převažujícímu anticyklonálnímu proudění z jižních směrů teplotně mimořádně nadnormální a jedná se tak o nejteplejší září od roku 1961 (viz Tisková zpráva ČHMÚ). Na Šumavě tomu bylo podobně, i když ne úplně všude. Na několika málo stanicích nebyly v září překonány nejvyšší dosud zde naměřené průměrné měsíční teploty z let 1987, 1999 nebo 1982 (referovali jsme zde). Z pohledu srážek bylo září 2023 silně podnormální, kdy v Čechách napršelo v průměru 14 mm, což činí pouze 25 % normálu (1991-2020), na některých stanicích za celý měsíc nenapršelo ani 10 mm, například v okolí Českých Budějovic jen 6 – 7 mm (zdroj: ČHMÚ).

V oblasti Šumavy byly v září 2023 srážky jen o něco málo vyšší, nejčastěji od 15 do 30 mm, kdy více napršelo pouze v jihovýchodní části pohoří. Nejvíce srážek zde zaznamenaly rakouské a bavorské stanice (Kollerschlag 55 mm, zdroj: ZAMG a Sonnen 54 mm, zdroj: DWD), na našem území v okolí Svatého Tomáše a Pasečné u rakouských hranic, kde stanice Pasečná, Mlýnský potok registrovala 49 mm a Svatý Tomáš, Horský potok 40 mm (zdroj: FZT JU). Naopak nejnižší úhrny z oblasti Šumavy hlásily stanice Borová Lada, Zdíkov nebo Sušice 13 mm (zdroj: ČHMÚ). Od 1. září, kdy napršelo několik mm, přišlo období zcela beze srážek, kdy se místy vyskytovaly mrazové a letní dny zároveň (v článku Týden s častějšími mrazoletními dny). Na jihovýchodním okraji Šumavy byly 13. září při přecházející studené frontě od západu zaznamenány nejvyšší denní úhrny srážek z celého měsíce na stanicích Kollerschlag 42 mm, Sonnen 39 mm a Pasečná, Mlýnský potok 27 mm. Úhrny přes 10 mm pak naměřily šumavské stanice ještě 22. září.  Za celé září 2023 se v oblasti Šumavy vyskytly pouze 4 dny se srážkami. Pokud tedy nepočítáme srážky usazené nižší než 1 mm (mlha, rosa, jinovatka apod.), které na některých stanicích v takto srážkově chudém období mohou znamenat významnější podíl měsíčního úhrnu, než bývá obvyklé.

Po srážkově výrazném srpnu (v článku zde) máme za sebou z pohledu srážek velmi suché září. Rozložení měsíčních srážek za září 2023 v oblasti Šumavy poskytuje přiložená mapa. V podobném duchu se zatím projevuje i říjen, i když na poslední víkend měsíce slibuje předpověď poněkud vlhčí charakter počasí. Říjen z pohledu srážek budeme hodnotit opět přibližně za měsíc, kdy už budou k dispozici data ze všech základních, dobrovolnických a výzkumných stanic.

Mapa srážek zobrazuje kromě konkrétních měsíčních úhrnů i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace dat. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, v.v.i., VÚV TGM, PřF UK, FZT JU, NP Šumava) a amatérské srážkoměrné stanice. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa měsíčních srážkových úhrnů širší oblasti Šumavy za září 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).

Mapa srážek v oblasti Šumavy za září 2023

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..