Týden s častějšími mrazoletními dny

Počasí u nás celý týden ovlivňuje rozsáhlá tlaková výše nad východní a severovýchodní Evropou. To sebou přináší většinou bezoblačné zářijové dny s nočními teplotami, na které jsme na podzim většinou zvyklí, ale přes den s teplotami spíše letními. Díky tomu se nyní na šumavských mrazovkách (mrazové kotliny) můžeme setkat s takzvanými mrazoletními dny. Nad ránem zde i vzhledem k prodlužujícím se nocím zaznamenáváme nízkou teplotu vzduchu s podnulovými hodnotami (mrazový den), jinovatkou na vegetaci či sporadické radiační mlhy, za to přes den vystupuje teplota vzduchu na letní pětadvacítku a výše (letní den).

Letní den je v meteorologii definován jako charakteristický den, v němž maximální teplota vzduchu dosáhla hodnoty 25,0 °C nebo vyšší. Naopak mrazový den je definován jako charakteristický den, v němž minimální teplota vzduchu klesla pod 0,0 °C, takže se alespoň část dne vyskytl mráz. Přeneseně potom den, kdy se vyskytnou výše zmíněné charakteristické dny na jednom místě zároveň, můžeme orientačně nazvat dnem mrazoletním.

S mrazoletními dny jsme se letos setkali a referovali jsme dvakrát, poprvé to bylo začátkem července na Kvildě – Perle a na Žďárku, podruhé byl mrazoletní den opět na Perle zrovna před měsícem. I když to nemusí být pravidlem, tak na mrazovkách se setkáváme s mrazoletními dny alespoň jednou za rok, nejpravděpodobnější výskyt je v období od května do září. V květnu to bylo například předloni na Volarsku. Při současném zářijovém počasí jsme v tomto týdnu naměřili hodnoty teploty vzduchu odpovídající charakteristice mrazoletního dne na stanicích Březová Lada, Jedlový potok, Luční potok, Malý luh, Nové Údolí a Pasečná. Které dny to bylo a s jakými hodnotami teploty vzduchu uvádíme níže v tabulce, průběhy teploty vzduchu v příslušných dnech na vybraných stanicích pak zobrazují grafy. Celý víkend a až do úterý se můžeme podobně na mrazovkách setkat s dalšími mrazoletními dny, přestože to nemusí být pravidlem vzhledem k mnoha faktorům, jež průběh teploty vzduchu může na těchto lokalitách ovlivnit. Spíše se tedy v těchto krásných dnech necháme překvapit 🙂 

Tabulka: Lokality s mrazoletními dny a naměřenými maximy a minimy teploty vzduchu (°C) ve středu 6. září a v pátek 8. září 2023 (zdroj dat:  ČHMÚ, FZT JU, NP Šumava)

6. září 2023   8. září 2023  
LokalitaMinimum teploty Maximum teploty LokalitaMinimum teplotyMaximum teploty
Březová Lada-0,525,1 Březová Lada-0,525,1
Malý luh-0,325,2 Pasečná, Mlýnský potok-0,325,5
Nové Údolí-0,325,4 Stögrova Huť, Jedlový potok-0,125,2
Volary, Luční potok-1,025,4 Volary, Luční potok-0,526,5

Grafy s průběhem teploty vzduchu v mrazoletních dnech na stanicích Březová Lada a Volary, Luční potok

Jinovatka a mrznoucí rosa na přízemní vegetaci šumavských chladných údolí počátkem září 2023

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..