Obrazem: 7. prosinec 2022 ve Stožci

Ivo Rolčík, Jan Procházka, foto Milena Rolčíková

V okolí Stožce leží aktuálně do 10 cm vlhčího sněhu. Přímo ve Stožci funguje dlouhodobě dobrovolnická manuální srážkoměrná stanice ČHMÚ, jež ale poskytuje data zpětně. Pravidelné měření s denním hlášením ale máme k dispozici díky výborné spolupráci s dobrovolnými pozorovateli v nedalekém Černém Kříži (8 cm). V Novém Údolí (9 cm) měří automaticky výšku sněhu tamní meteorologická stanice, jež vznikla před rokem ve spolupráci Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR a Fakulty zemědělské a technologické JU.

Relativně nízká výška sněhu zatím neumožňuje v této oblasti strojovou úpravu stop pro běžkaře, ale navozuje již hezkou zimní atmosféru, jak dokládají přiložené snímky ze Stožce a okolí. Nejvíce sněhu v této části Šumavy leží na hřebenech Trojmezenské hornatiny, kde meteorologické stanice Smrčina i Dreisessel dnes udávaly shodně 49 cm vysokou sněhovou pokrývku. V následujících dnech bude převládat chladnější ráz počasí s občasným sněžením, takže podmínky pro běžkaře by se měly postupně zlepšovat.

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..