Bouřka se nad Šumavou rozpadla

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Šumava se v posledních týdnech potýká stejně jako zbytek republiky s nedostatkem srážek a prohlubujícím se suchem. Zatím není situace tak špatná, jako v jiných částech republiky (stav sucha k 2.7.2023), ale i zde jsou srážky potřeba. Blížící se studená fronta na svátek Cyrila a Metoděje tak byla nadějí na alespoň částečné zlepšení nepříznivé situace před vlnou veder, která nás čeká v následujícím období.

5. července po 14. hodině se výrazné srážkové pásmo s bleskovou aktivitou přiblížilo k západní části Šumavy. O hodinu později už pásmo srážek zesláblo a blesková aktivita prakticky vymizela. V 16 hodin se srážky nad Prachatickem prakticky rozpadly, což dokládají tři snímky radarových záběrů z webu radar.bourky.cz. Srážkové úhrny tak zůstaly za očekáváním. Napříč Šumavou tak došlo především k poklesu teplot. Nejvíce srážek zaznamenaly stanice DWD, ÚH AVČR, NP Šumava, Povodí Vltavy a Českého hydrometeorologického ústavu v západní části Šumavy, viz tabulka níže. Úhrny v maximech do 10 mm situaci nedostatku vláhy neřeší. V jihovýchodní části Šumavy dokonce místy nezapršelo vůbec.

Srážky 5. července od půlnoci do 19. hodin
staniceúhrn v mm
Poledník9,2
Zwiesel9,1
Lindberg – Buchenau8,3
Grosser Arber8,2
Prášily7,6
Železná Ruda7,1
Jezerní hora6,5
Klatovy6,3
Špičák5,8
Pancíř5,0
Kašperské Hory4,5
Strašín4,3
Hojsova Stráž4,1
Javoří Pila3,6
Čiháň3,4
Bučina3,3
Zámyšl3,3
Chotěšov3,0
Lam – Lambach3,0
Sušice3,0
Pokles teplot po přechodu fronty, zdroj ČHMÚ
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..