První mrazivé varování

Jan Procházka a Ivo Rolčík aktualizace v 18:55

Nedělní krátké vyjasnění dovolilo teplotě na některých stanicích nad ránem klesnout výrazně pod bod mrazu. Nejnižší teplotu, jedinou pod hranicí -20 °C, naměřila stanice Rokytská slať (-20,7 °C). Pouhé dvě desetiny stupně chyběly k dosažení mrazu -20 °C teploměrům na šumavských meteorologických stanicích Březník a Žďárek. O něco slabší mráz pak byl třeba na meteorologických stanicích Knížecí Pláně s hodnotou -18,0 °C, u Pasečné -16,8 °C, u Stögrovy Hutě -16,0 °C. Mimo Šumavu nejsilnější mrzlo v Krušných horách na Rolavě (-16,6 °C).   Silnější mráz byl na Šumavě zaznamenán naposledy před Vánoci, kdy padala silná prosincová minima. Dnešní nízké hodnoty teploty tak trochu předznamenávají nadcházející mrazivý týden, kdy se můžeme na mrazových lokalitách dočkat hodnot hluboko pod -20 °C. Jelikož na síle mrazu se kromě nutnosti nočního vyjasnění podílí celá řada dalších faktorů, přesnější hodnoty pro konkrétní lokality lze jen obtížně odhadnout.

Nicméně na silný mráz v první polovině pracovního týdne proto byla vydána i výstraha ČHMÚ. Kromě výborných sněhových podmínek a slunečného počasí na Šumavě se tedy u nás zejména na pláních a v údolích připravte ve večerních, nočních a ranních hodinách i na silně mrazivý vzduch.

Grafy průběhu teploty s dnešními ranními nejnižšími hodnotami na meteorologických stanicích Rokytská slať, Březník a Žďárek uvádíme níže. Podobně fotografie z letošní zimy dnešních silně mrazivých lokalit Česka Březníku a Žďárku.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..