Mrazoletní den na Perle, či na Žďárku

Jan Procházka, Ivo Rolčík a Antonín Vojvodík

Mrazoletní den na Perle, či na Žďárku

V přílivu tropického vzduchu od jihozápadu, jak avizoval na svém FB profilu ČHMÚ, původem z Afriky, vystoupaly teploty i na Šumavě až na letní hodnoty. Jinde v Česku dokonce padaly i teplotní rekordy pro tento den, například v Plzni-Bolevci, kde bylo odpoledne rovných 34 stupňů Celsia. Tento vzduch je zároveň velmi suchý, což ve spojení s nočním vyjasněním, dlouhodobější absencí srážek a uklidněním větru poskytuje na mrazových lokalitách vhodnější podmínky pro výskyt mrazu i v letním období. Některé horské lokality proto dnes 8. července zaznamenaly současně mrazový a letní den. Letní den je v meteorologii definován jako charakteristický den, v němž maximální teplota vzduchu dosáhla hodnoty 25,0 °C nebo vyšší. Naopak mrazový den je definován jako charakteristický den, v němž minimální teplota vzduchu klesla pod 0,0 °C, takže se alespoň část dne vyskytl mráz. Přeneseně potom den, kdy se vyskytnou výše zmíněné charakteristické dny na jednom místě zároveň, můžeme orientačně nazvat dnem mrazoletním. Na Šumavě byl 8. července zaznamenán z našich meteorologických stanic mrazoletní den na Perle a na Žďárku, kdy na stanici Kvilda – Perla jsme naměřili teplotní minimum -1,3 °C a maximum rovných 25,0 °C, na stanici Žďárek pak minimum -0,7 °C a maximum 25,9 °C. Podobně tomu bylo i na stanici ČHMÚ Rokytská slať (Tmin -1,0 a Tmax 25,0 °C). Průběh teploty vzduchu na zmíněných lokalitách dokreslují níže uvedené grafy. Podobně jsme referovali o výskytu mrazoletního dne vloni v květnu. Přiznivé podmínky pro dosažení mrazoletního dne na Šumavě dokreslují dnešní snímky stavu počasí z okolí vrcholu Smrčiny. Mimo Šumavu byl dnes dle dat ČHMÚ zaznamenán mrazoletní den i na stanici Jelení v Krušných horách (Tmin -0,3 °C a Tmax 27,2 °C).

Mrazoletní den na Perle a na Žďárku, potažmo Rokytské a Jelení, není na těchto a podobných lokalitách ničím výjimečným, vyskytuje se zde prakticky každoročně, ale jinak na většině území Česka by se jednalo spíše o vzácný jev. Na druhou stranu na některých dalších mrazových lokalitách dnes k tomu chybělo jen pár desetin. Podmínky k podobným nevšedním jevům budou u nás zřejmě i nadále, neb přiliv velmi teplého a suchého vzduchu bude na naše území pokračovat i v následujících dnech a jsou kvůli tomu vydány i výstrahy ČHMÚ na vysoké teploty a nebezpečí požárů.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..