Na Šumavě opět mráz před další vlnou veder

Jan Procházka, Ivo Rolčík a Antonín Vojvodík

V oblasti tlakové výše nad střední Evropou, která se postupně přesouvá k východu, se nad Šumavou s večerem zcela vyjasnilo. V noci na pátek 14. července se tak po předchozích dvou velmi teplých nocích dostala teplota na mrazových lokalitách opět pod bod mrazu. Mráz před další vlnou veder, která má být dle ČHMÚ krátká a intenzivní, zaznamenalo šest šumavských stanic a jedna v Krušných horách. Na Březníku a na Kvildě – Perle jsme naměřili ve 2 m minimální teplotu vzduchu na -1,6 °C, stanice Rokytská slať zaznamenala nejnižší hodnotu -1,5 °C. Mráz jsme na Šumavě dále registrovali na meteorologických stanicích Žďárek (-0,6 °C), Knížecí Pláně (-0,2 °C) a Horská Kvilda u Hamerského potoka (-0,1 °C). Jelení v Krušných horách stihlo k ránu zaznamenat na tamní stanici mráz -0,3 °C. Na lokalitách Kvilda – Perla, Rokytská slať a Ždárek se dnes jedná již o pátý letošní červencový mráz, na Březníku a Knížecích Pláních mrzlo v červenci čtyřikrát.

Nejsilnější přízemní mráz jsme pak naměřili na stanicích Kvilda – Perla (-5,0 °C), Knížecí Pláně (-4,4 °C), Žďárek (-4,3 °C) a Březová Lada (-4,2 °C), přízemní mrazíky se však vyskytovaly na více dalších šumavských lokalitách, jako například Arnoštov, Javoří Pila, Malý luh (zdroj: NP Šumava), Nové Údolí, Řasnice, Volary, Luční potok nebo Stögrova Huť, Jedlový potok, ale dle dat ČHMÚ také na vrcholových meteorologických stanicích Blatný vrch a Plechý.

Mráz před další vlnou veder není na mrazových lokalitách v červenci nic výjimečného, zajímavý zde ale může být vzhledem k předpovědi počasí rozdíl dnešní minimální a maximální teploty, resp. rozdíl dnešní minimální a zítřejší maximální teploty vzduchu. Velmi chladné červencové ráno i se zajímavým východem Slunce jsme v pátek 14. července zachytili také prostřednictvím snímků z okolí šumavského Žďárku.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..