Napadlo až 12 centimetrů sněhu

Ze soboty 21. ledna na neděli 22. ledna 2023 napadl na Šumavě nový sníh. Nejméně nového sněhu z dostupných dat napadlo ve Vlkonicích na Klatovsku (1 cm), na většině námi sledovaných lokalit byly přírůstky od 4 do 12 cm. Nejvíce sněhu připadlo na Churáňově, na Boubíně, na Větříně a ve Spálenci u Zbytin (shodně 12 cm) a dále ve Volarech, na Kubově Huti či na Horské Kvildě (shodně 11 cm). Díky tlakové níži, která srážky přinesla spadlo více sněhu na české straně Šumavě, hřebenové partie a hraniční oblasti tak díky závětří dostaly méně srážek.

Teploty se ve všech polohách jak v sobotu, tak v neděli pohybují pod bodem mrazu, sníh tak neodtává. Radost nová sněhová pokrývka dělá milovníkům zimních sportů, rozjet se mohly lanovky napříč celou Šumavou. Na začátku nového týdne dojde k úpravě většiny běžeckých stop a to hlavně tam, kde to dovolí dostatečná vrstva sněhu. Sněhová pokrývka je hlavně v horských polohách nadále hluboko pod průměrem poslední lednové dekády, ani sněhové přírůstky posledních dvou dní to příliš nevylepšily. Aktuální info můžete sledovat na webu bilastopa.cz

Před týdnem byla ještě Šumava pod 1100 metrů beze sněhu, jak dokládají záběry z webkamer níže.

Kvilda 15. a 22. ledna 2023, zdroj: sumavanet.cz

Zadov 15. a 22. ledna 2023, zdroj: sumavanet.cz

Modrava 15. a 22. ledna 2023, zdroj: sumavanet.cz
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..