Obrazem: Měsíc nad Radvanovickým hřbetem

První den července se na Šumavě obešel beze srážek, při přechodu zvlněné studené fronty byly avizovány přeháňky s bouřkami spíše jen na severozápadě našeho území (FB ČHMÚ). Oblačnost během dne postupně ubývala až na večerní polojasno. Přestože letošní červencový úplněk Měsíce bude až 3. července v 13:38 h SEČ, bylo tak možno tento jediný přirozený satelit Země sledovat téměř v celé své kráse již 1. července. Měsíc nad Radvanovickým hřbetem po jeho východu jsme zachytili s fotoaparátem v době, kdy se teprve začalo šeřit. Poměrně netradiční pohled tak umocňuje právě i les na Radvanovickém hřbetu, který je v jeho větší části ponechán samovolnému vývoji. Pod odumřelými smrky tam roste nový smíšený les, kde smrky, které přežily gradaci kůrovce, společně s buky a jedlemi tvoří nosnou kostru budoucího přírodního lesa. Radvanovický hřbet získal svůj název podle stejnojmenné rozlehlé historické obce Radvanovice, která je dnes však již minulostí.

Barevně vyvedený vycházející Měsíc nad Radvanovickým hřbetem nám při příjemné večerní teplotě (kolem 15 °C měřeno na nedaleké meteostanici Řasnice) tak naskytl do určité míry až tajemný pohled, jež alespoň z části přibližují níže uvedené snímky. Předpověd počasí na další dva dny slibuje poměrně dobré podmínky pro pozorování Měsíce, tedy i zmíněného červencového úplňku.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..