Podzim začal mrazivým ránem

Ráno u Řasnice 24. září

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Po přechodu studené fronty došlo první noc astronomického podzimu k vyjasnění a výraznějšímu poklesu teploty. Měsíc září je ale zatím co se týče teploty vzduchu výrazně nad průměrem, chladných nocí mnoho nebylo. Srážek má Šumava v září výrazný nedostatek a to i přes jednu srážkovou epizodu v tomto týdnu.

24. září jsme se probudili zatím do nejchladnějšího rána druhé poloviny roku. Chladnou noc s teplotou pod 5 °C jsme zaregistrovali i v podhůří Šumavy na stanicích Husinec, Vyšší Brod, Vlkonice či Klatovy. Přízemní mráz byl naměřen jen ojediněle v podhůří Šumavy a to namátkou v Klatovech či ve Strakonicích. Mráz se tentokrát vyskytl prakticky na všech mrazových lokalitách Šumavy. Nejsilnější pak byl naměřen na Kvildě – Perle (-5,0 °C) a na Březníku (-4,4 °C). Mimo Šumavu mrzlo nejvíce v Krušných horách (Jelení -4,4 °C, Rolava -3,5 °C). Přehled nejnižších hodnot teploty vzduchu na Šumavě uvádíme v tabulce níže. Přizemní teplota v noci klesala ještě níže, hodnoty přízemního mrazu kolem -8 °C byly na stanicích Horská Kvilda, Kvilda – Perla, Knížecí Pláně a Žďárek. Podmínky pro pokles teploty ale nebyly napříč Šumavou stejné, lokálně se vytvořily mlhy, které výraznějšímu poklesu hodnot zamezily.

24. září 2023
LokalitaMinimální teplota
Kvilda – Perla-5,0
Březník-4,4
Horská Kvilda, U Hamerského potoka-4,0
Knížecí Pláně-3,9
Rokytská slať-3,8

Obrazem: Mrazivé ráno u Řasnice 24. září 2023:

zdroj: chmi.cz

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..