Říjen začal rekordními teplotami

Říjen začal rekordními teplotami
stanice Volary, Luční potok

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Příliv velmi teplého vzduchu pokračoval i s prvními dny měsíce října. Po relativně chladnějších ránech se vzduch velmi rychle prohřál a při celodenním slunečním svitu teploty atakovaly letní teploty i ve výškách kolem 800 m nad mořem, což je pro začátek října již zcela neobvyklé. Jak bylo předpovídáno (například modelem ECMWF), příliv teplého vzduchu do střední Evropy vrcholil v úterý 3. října. Na mnoha stanicích nejen na Šumavě, ale napříč celou republikou byly naměřeny rekordní teploty pro celý měsíc říjen. Přehled nejvyšších teplot z 3. října v České republice je k dispozici na facebooku ČHMÚ. Chyběly jen pouhé dvě desetiny stupně do dosažení tropického dne a půl stupně k vyrovnání absolutního maxima za měsíc říjen v České republice, který byl naměřen na okraji Českých Budějovic u Stecherova mlýna v říjnu 1929. Za zmínku stojí, že ve stejném roce v únoru zde bylo naměřeno i dosavadní naše absolutní teplotní minimum.

Ve Volarech, kde se teplota měří ve městě od roku 2007, bylo dosaženo rekordní teploty pro celý říjen už 2. října, kdy se maximální teplota dostala na 25,8 °C a bylo tak překonáno dosavadní maximum 25,1 °C (z roku 2022). Na stanici Volary, Luční potok bylo 2. října maximum 25,0 °C a rekord z roku 2011 byl vyrovnán. O den později bylo ještě o desetinu stupně tepleji a tabulky se znovu přepisovaly. Navíc ranní teplota na této stanici byla -1,5 °C, den tak byl mrazoletní. Vůbec poprvé ale byly v říjnu zaznamenány na této stanici 2 letní dny.

Na stanici Velhartice na Klatovsku, která měří od roku 2006, byla naměřena 3. října maximální teplota vzduchu 26,6 °C, což je také nový rekord pro celý říjen na této stanici. Dosavadní maximum 25,7 °C z roku 2019 tak bylo překročeno o necelý stupeň. V podhůří Šumavy byly 3. října naměřeny teploty i kolem 27 °C, jako například v Husinci nebo ve Vlkonicích. Z jižních Čech se se dle uvedených dat ČHMÚ zastavila teplota vzduchu ve Vráži u Písku na hodnotě 28,6 °C, ve Strakonicích na rovných 29 °C a v Českých Budějovicích dokonce na hodnotě 29,3 °C. Vyšší hodnotu jak bylo uvedeno naměřily pouze stanice Doksany a Dobřichovice (29,8 °C)

Pokud jde o výše položené meteorologické stanice Šumavy, zde se zpravidla o rekordní hodnoty pro říjen tentokrát nejednalo. Navíc 2. října zde byla naměřena vyšší maxima teploty vzduchu než jinde rekordního 3. října. Například na stanici Horská Kvilda, u Hamerského potoka byly 2. a 3. 10. naměřeny maximální hodnoty 23,2 a 22,7 °C, ale zrovna vloni zde bylo měsíční teplotní maximum 24,7 °C, a to dokonce až 30. října. V roce 1985, 1990 a 2012 zde byly v říjnu zaznamenány také teploty nad 24 °C. Na Březníku v nadmořské výšce 1137 m byla předešlé dva dny naměřena maxima 22,3 a 20,6 °C. To je méně než v letech 1989, 1990, 1995, 2000, 2012, 2019 a 2022, z čehož je zřejmé, že zde se o výjimečné říjnové teploty tentokrát zdaleka nejednalo. Stejně tak nejvýše položená šumavská stanice na Velkém Javoru (DWD) v těchto dnech nezaznamenala výjimečná říjnová maxima (Tmax 2. 10. 2023 19,5 °C), která zde dosahují hodnot nad 20 °C.

V dalších dnech nás díky přechodu studené fronty čeká ochlazení, ale postupně se obnoví příliv teplého vzduchu a není vyloučeno, že v podhůří Šumavy teploty budou znovu atakovat hranici letního dne.

graf stanice Volary, Luční potok, zdroj: chmi.cz
pohled na Volary, zdroj: mestovolary.cz
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..