Sníh na Šumavě v neděli ráno

Sníh na Šumavě v neděli ráno

Sněžení na studené frontě, která přecházela od severozápadu přes naše území v pátek během dne, přineslo sněhovou pokrývku letos poprvé i do podhůří Šumavy. Pravidelné páteční sněhové zpravodajství, které zohledňuje stav sněhu k rannímu termínu 7 h SEČ, důsledky zmíněného sněžení ještě nemohlo podchytit. V sobotu ráno již ale třeba stanice Vimperk hlásila 4 cm sněhu nebo Vlkonice 3 cm. To se od té doby moc nezměnilo a podobně bílo zde bylo i v neděli ráno, kdy si naopak během sobotního sněžení vylepšily stav sněhu stanice v bavorského podhůří Šumavy, například  stanice Saldenburg-Entschenreuth v nadmořské výšce 456 m hlásila k rannímu termínu 12 cm, Kirchberg im Wald (684 m n. m.) nebo Waldkirchen (503 m n. m.) 10 cm.  Vrstva sněhu 15 – 20 cm, která se místy vytvořila ve středních a vyšších polohách Šumavy, už mnohde motivovala skalní vyznavače běžkování k prvnímu skluzu. Na hřebenech a v centrální oblasti nasněžilo od pátečního rána kolem 25 cm nového sněhu, tedy o něco méně než na severních horách, kde Krkonoše udávají už i přes 50 cm vysokou sněhovou pokrývku. Sníh by ale měl dle předpovědi ČHMÚ i na Šumavě během týdne postupně přibývat. Přehled 10 monitorovaných lokalit, kde dosáhl sníh na Šumavě v neděli 26. listopadu ráno nejvyšší vrstvy, přinášíme v grafu níže, stejně tak několik snímků z prvního skluzu po šumavských loukách 🙂

Přehledy o výšce sněhové pokrývky ze Šumavy vznikají ve spolupráci více zúčastněných institucí a nadšenců, kdy se v posledních letech podařilo propojit mnohé aktivity a spolupráci na podrobnější úrovni. K tomu kromě spolupracujících pozorovatelů a výzkumníků mj. dopomohla i automatizace meteorologických stanic, přenosu a zpracování dat, díky níž jsme schopni operativně monitorovat výšku sněhu i v málo přístupných oblastech Šumavy. Sněhová pokrývka jako významný fenomén horských oblastí Česka nemá význam pouze z hlediska zimních volnočasových aktivit člověka, ale i z pohledu klimatologie, hydrologie, životního prostředí či hospodářství. Proto jsou výška sněhu a jeho vlastnosti podrobně monitorovány i na lokalitách, kde se to může zjednodušeným pohledem jevit nepraktické a nevyužitelné. Podrobněji o významu a automatizaci měření sněhové pokrývky, zpracování a hodnocení dat z oblasti Šumavy je možné se dočíst například v letošním článku „Význam a problematika automatického měření sněhové pokrývky – studie pro oblast Šumavy“ v odborném časopisu Meteorologické zprávy (ročník 76, číslo 3, na str. 73–83, formát pdf), jež vydává nakladatelství ČHMÚ.

10 lokalit s registrovanou nejvyšší sněhovou pokrývkou na Šumavě v neděli ráno 26. listopadu

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..