Sníh na Šumavě ve středu 29. listopadu

Sníh na Šumavě ve středu 29. listopadu
(zdroj: dreilaendereck-bayerischer-wald.de)

Za poslední dny na Šumavě napadlo několik desítek cm sněhu, proto se nabízí poněkud častěji referovat o jeho výšce. Příznivější podmínky jsou už od středních poloh na bavorské části Šumavy, kdy například bavorský Zwiesel v nadmořské výšce 615 m nebo Grainet-Rehberg v 628 m hlásí k dnešnímu ránu 23 cm, zatímco Vimperk v podobné nadmořské výšce pouze 5 cm. Ve vyšších horských a hřebenových polohách je samozřejmě sněhu podstatně více, kdy v oblasti Kvild, Zadova nebo Železné Rudy registrujeme výšku sněhové pokrývky kolem 25 cm. Pro zajímavost uvádíme v níže přiloženém grafu přehled lokalit s nejvyšší naměřenou sněhovou pokrývkou z oblasti Šumavy (do přehledu nejsou v tomto případě započítány údaje ze sněhoměrného čidla automatické meteorologické stanice na Velkém Javoru, kde dochází v posledních dnech zřejmě vlivem nepříznivých projevů počasí, jako vítr, námraza apod., k podezřelým výkyvům v měření výšky sněhu, ale i třeba k měření nereálně nízkého úhrnu srážek).  V grafickém přehledu jsou tedy uvedeny pouze údaje v cm po příslušné validaci hodnot pozorovatelem. Sníh na Šumavě ve středu se během dne tentokrát moc měnit nebude. Ovšem v dalších dnech tomu bude jinak, jak naznačují modelové předpovědi dle info z ČHMÚ, kdy se dá do neděle ve všech polohách Šumavy čekat další znatelný nárůst sněhové pokrývky. Podrobnější informace o výšce sněhové pokrývky z mnoha míst Šumavy přineseme opět v pravidelném patečním sněhovém zpravodajství, hlášení z vybraných sněhoměrných objektů Šumavy přináší denně na svém webu ČHMÚ.

Přehledy o výšce sněhové pokrývky ze Šumavy vznikají ve spolupráci více zúčastněných institucí a nadšenců, kdy se v posledních letech podařilo propojit mnohé aktivity a spolupráci na podrobnější úrovni. K tomu kromě spolupracujících pozorovatelů a výzkumníků mj. dopomohla i automatizace meteorologických stanic, přenosu a zpracování dat, díky níž jsme schopni operativně monitorovat výšku sněhu i v málo přístupných oblastech Šumavy. Sněhová pokrývka jako významný fenomén horských oblastí Česka nemá význam pouze z hlediska zimních volnočasových aktivit člověka, ale i z pohledu klimatologie, hydrologie, životního prostředí či hospodářství. Proto jsou výška sněhu a jeho vlastnosti podrobně monitorovány i na lokalitách, kde se to může zjednodušeným pohledem jevit nepraktické a nevyužitelné. Podrobněji o významu a automatizaci měření sněhové pokrývky, zpracování a hodnocení dat z oblasti Šumavy je možné se dočíst například v letošním článku „Význam a problematika automatického měření sněhové pokrývky – studie pro oblast Šumavy“ v odborném časopisu Meteorologické zprávy (ročník 76, číslo 3, na str. 73–83, formát pdf), jež vydává nakladatelství ČHMÚ.

10 lokalit s naměřenou nejvyšší sněhovou pokrývkou na Šumavě ve středu ráno 29. listopadu

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..