V pátek pouze lokální bouřky s vydatnějším deštěm

Pro horské oblasti avizovala předpověď počasí na pátek 18. srpna lokální bouřky s vydatnějším deštěm v úhrnech až 40 mm a silnějšími nárazy větru (výstraha ČHMÚ). To se na Šumavě bezezbytku vyplnilo, a tak jsme zde místy zaznamenali bouřkovou činnost s krátkodobými intenzivními srážkami a větrnými poryvy.

Jedna taková bouřka se vytvořila časně odpoledne v oblasti Kvild a postupovala směrem k jihovýchodu. Na jejím postupu zaznamenaly srážkoměry průběžně následující úhrny: Horská Kvilda, u Hamerského potoka 23,6 mm, Borová Lada 30,5 mm, Řasnice 34,8 mm, Jelení, Nová Pec 16,8 mm. Srážkové úhrny při bouřce sice nedosahovaly extrémně vysokých hodnot, jako například nedávno u Zdíkova (referovali jsme zde), ale intenzita srážek (u Řasnice 34,5mm za hodinu, od 14 do 15h SELČ) dokázala mírně zvednout hladiny některých drobnějších vodních toků a potažmo především na Vltavě u Soumarského mostu udělat radost i vodákům. Lokální bouřky s vydatnějším deštěm kromě zmíněných úhrnů a krátkodobého vzestupu hladin toků zapříčinily také rychlý pokles teploty vzduchu o více než 10 °C, což následně přispělo k tvorbě tradičních šumavských mlžných oparů. Popisovanou situaci z pátku 18. srpna dokumentují níže přiložené snímky.

V následujícím období by měl převládat velmi teplý ráz počasí s letními teplotami, které budou zřejmě v druhé polovině pracovního týdne i v oblasti Šumavy atakovat tropickou 30. Postupně by se v dalších dnech měly vyskytovat opět i bouřky. Tam kde v poslední době více zapršelo, by následující dny i přes výrazně nadprůměrné denní teploty neměly být pro přírodu z hlediska projevů sucha nijak problematické.

Přívalový déšť u Řasnice v pátek 18. srpna
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..