Martin na bílém koni pocukroval Šumavu

Jedna z pranostik, která se váže k 11. listopadu a svátku Svatého Martina, praví „Padá-li sníh toho dne neb v noci, říká se, že svatý Martin přijel na bílém koni“. To se letos na velké části Šumavy díky ochlazení a sněžení vyplnilo. Sněhu k ránu sice moc nenapadlo, ale tam kde se dostala teplota k nule, se slabá sněhová pokrývka při rozednění stačila vytvořit. Na mnoha místech tak po probuzení mohli pozorovatelé konstatovat, že Martin na bílém koni pocukroval Šumavu. V polohách kolem 800 a 900 m n. m. se zde v letošní sezóně jedná o vůbec první zaznamenaný sníh. Je to o něco později, než bývalo obvyklé. Například na Strážensku (v cca 800 m n. m.) připadá za období 1991–2020 první den se sněhovou pokrývkou na 6. listopadu. Nejdříve 6. října zde napadl sníh v roce 1994, nejpozději 6. prosince v letech 2011 a 2014. Vloni zde první sníh sezóny napadl 19. listopadu, předloni až 27. listopadu. Obecně v těchto a středních polohách Šumavy se výskyt první sezonní sněhové pokrývky postupně zpožďuje, tudíž příjezd Martina na bílém, může být i na Šumavě stále vzácnější jev. Na hřebenech Šumavy je dřívější sníh přece jenom častější, a to už v říjnu, připomínali jsme zde: Sněhuláci na hřebenu Šumavy, a první listopadový sníh jsme dokumentovali v aktualitě i prostřednictvím obrázků zasněžených vrcholů.

Nejvíce sněhu jsme na Strážensku na Svatého Martina za posledních 30 let měli 11. listopadu 2007, a to 30–40 cm. Za letošek budeme mít v této oblasti dle lokality poznamenáno k výšce sněhové pokrývky hodnotu 1 až 2 cm. Za zmínku k uvedenému listopadu 2007 ještě stojí i tehdejší měsíční maximum výšky sněhu, které bylo mnohde vzhledem k pozorovací řadě rekordní. Dle údajů ČHMÚ bylo ve Strážném 14. listopadu 2007 nejvíce 51 cm, v Horní Vltavici 42 cm a ve Stožci 49 cm, dále pak na Řasnici bylo naměřeno 57 cm, v Českých Žlebech 75 cm sněhu a na nedaleké bavorské stanici Vorderfirmiansreutu 93 cm (Philippsreut, 922 m n. m., zdroj DWD). Z celé Šumavy pak nejvíce sněhu za listopad 2007 hlásily profily Velký Javor 140 cm (Grosser Arber, 1436 m n. m., zdroj DWD) a Plechý 135 cm (1345 m n. m., zdroj: NP Šumava).

K svátku Svatého Martina v souvislosti s počasím se vztahují i další pranostiky, například:

Martinova sněhová peřina dlouhé trvání nemívá.

Martinův led bude vodou hned.

Půjde-li husa o Martinovi přes led, bude se ještě dlouho koupati.

Jestli na den svatého Martina ve dne v noci oblačno, tedy bude nestálá zima; jestli jasno a čisto, tedy následuje tuhá zima; jestli ale mlhavo, tedy též taková zima přijde.

V suchu-li jdou na Martina husy, o Vánocích v blátě chodit musí.

Na stromech a révě do Martina listí – tuhá zima přijde, buďme si jistí!

Stačí si jen vybrat, jednak vzhledem k dnešnímu počasí a jednak k vlastním poznatkům nebo čemu chceme věřit.

Předpověď na FB ČHMÚ na sobotu 11. listopadu udávala pro Šumavu celodenní sněžení od 600 m n. m. a možnost vytvoření sněhové pokrývky i kolem 10 cm. Na hřebenech Šumavy se dá předpokládat i více. Ale dle jedné z výše uvedených pranostik o krátkém trvání Martinovo sněhové peřiny to na dlouhé trvání dnes vytvořené sněhové pokrývky nevypadá ani letos.

Martin na bílém koni pocukroval Šumavu letošní sezonu poprvé i v polohách kolem 800 – 900 m n. m. Sněhová pokrývka 11. listopadu ráno u Řasnice a u Českých Žlebů

Sněhová pokrývka na šumavských webkamerách v sobotu 11. listopadu ráno v polohách kolem 800 – 900 m n. m. pod Špičákem, ve Strážném a v Prášilech

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..