Inverze přináší suchý vzduch

Inverze přináší extrémně suchý vzduch
Volary, Luční potok 29. ledna 2024

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Inverzní počasí, které se vyznačuje jasnou oblohou a teplejším vzduchem v horských polohách, se chýlí ke konci. Teploty, které na mnoha místech překračovaly v maximech 10 °C, patří spíše do března než do poslední lednové dekády. Ve vyšších vrstvách proudí na naše území velmi teplý vzduch, který je zároveň extrémně suchý. Na stanici Českého hydrometeorologického ústavu na Churáňově klesla relativní vlhkost vzduchu 29. ledna během dne až k 8 %, na Dolní Sněžné v katastru Volar byla vzdušná vlhkost jen 13 %. Pod 25 % se dostala vlhkost vzduchu i ve Volarech. V Pošumaví byl vzduch o poznání vlhčí a to kolem 40 až 50 %. Inverzní ráz počasí s sebou přináší i vysokou denní amplitudu teploty vzduchu, která především v mrazových kotlinách přesahuje 20 °C. Například ve Volarech dosáhla denní amplituda na stanici Volary, ČOV 24,0 °C, když ranní teplotní minimum kleslo na -11,3 °C a maximální teplota dosáhla na +12,7 °C. Stanice Pohoří na Šumavě, kterou jsme instalovali v mrazové lokalitě Novohradských hor v nadmořské výšce 896 m téměř před 10 lety (květen 2014), zaznamenala teplotní amplitudu dokonce 26,5 °C (Tmin -12,2 °C a Tmax 14,3 °C). Naopak vrcholové stanice mají při těchto situacích denní rozdíl teploty vzduchu pouze kolem 8 °C.

V dalších dnech se charakter počasí sice změní, ale teplý vzduch ze západních směrů k nám bude proudit i nadále. Počasí tak zimu zatím připomínat nebude. Ochlazení a sněžení, které k zimě neodmyslitelně patří, dorazí dle současných prognóz až ke konci první únorové dekády. Do té doby se sněhová pokrývka udrží jen v polohách nad 1000 m n. m., kde sněhu s nadmořskou výškou výrazně přibývá. Aktuálně nejvíce sněhu, kolem 150 cm leží na centrálním hraničním hřebenu (Blatný vrch), na jihovýchodním hraničním hřebenu je to kolem 135 cm (Plechý, Smrčina, Trojmezná hora).

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..