Kde je nejvíce sněhu na Šumavě, 15. leden

Nejvíce sněhu na Šumavě je na hraničním hřebenu, často až půl druhého metru

Jan Procházka, Antonín Vojvodík, Ivo Rolčík

Po několika dnech poměrně stálého mrazivého počasí se výška sněhové pokrývky na Šumavě, kde poslední sníh napadl na přelomu minulého týdne, se sněhové podmínky kromě mírného poklesu sněhové pokrývky k pondělnímu ránu prakticky nezměnily. Ale již nyní s počátkem týdne se i do naší oblasti dostavila změna v charakteru počasí, navíc je právě polovina ledna, současně i polovina meteorologické zimy, proto je vhodný čas se podívat, kde je nejvíce sněhu na Šumavě.

Pravidelný sněhový servis přinášíme z mnoha lokalit Šumavy během zimního období každý pátek na stránce webu Meteo-Šumava / SNÍH, několik šumavských lokalit s denními hodnotami výšky sněhu je pak zahrnuto v denním zpravodajství ČHMÚ na stránce Aktuální informace sněhoměrných objektů.

Díky širší spolupráci s provozovateli automatických meteorologických a experimentálních výzkumných stanic, s pozorovateli a správci území na české i bavorské strany Šumavy získáváme přehled o stavu sněhové pokrývky na mnoha místech zdejšího rozlehlého pohoří. V tomto krátkém příspěvku se tedy můžeme podívat, kde je na Šumavě aktuálně sněhu nejvíce. Do hodnocení bereme v potaz lokality, kde měření výšky sněhu odpovídá reálnému stavu i v širším okolí. Přičemž na některých lokalitách, kde je velká nerovnoměrnost sněhové pokrývky, jako například větrný vrchol Poledníku, počítáme výšku sněhové pokrývky jako průměr z odečtu měření na více místech.

Nejvyšší sněhovou pokrývku až kolem 150 cm registrujeme na centrálním hřebenu Šumavy, hraniční vrcholy Trojmezenské hornatiny na jihovýchodě pohoří mají sněhu v průměru jen o 20 cm méně, na Černé hoře nebo Poledníku je aktuálně kolem 110 cm sněhu. To je zřejmé níže z hodnot uvedených na obrázku, nebo z grafů meteorologických stanic a snímků sněhoměrných latí na vybraných lokalitách. Pondělí je také dnem, kdy se pravidelně kromě výšky sněhu měří a hodnotí další charakteristiky, jako například vodní hodnota sněhu. O souhrnném přehledu o stavu sněhu v celém Česku k dnešnímu datu (15. leden 2023) vypovídá pondělní report na FB profilu ČHMÚ, podobně se zde můžeme seznámit s výhledem možného vývoje sněhové pokrývky a proměnlivého počasí na horách pro tento týden (odkaz zde).

Vybrané lokality s nejvyšší sněhovou pokrývkou na Šumavě k 15. lednu ráno (uprostřed), vedle grafy našich meteorologických stanic s automatickým měřením výšky sněhové pokrývky na hřebenu Šumavy.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..