Kde je nejvíce sněhu na Šumavě, 4. února

Zatímco v polohách do 1100 m n. m. sníh úspěšně mizí, tak relativně vysoká vrstva a nejvíce sněhu na Šumavě se drží na hřebenech. Nebývá zvykem, aby lyžařské trasy na Šumavských pláních v okolí Kvild nebo Zadova v nadmořských výškách nad 1000 m byly v první únorové dekádě z velké části bez sněhu, nebo aby zde byly stopy na mnoha místech s výrazným přerušením sněhové vrstvy. Nejinak je tomu i v jiných pohořích Česka. Zrušena například musela být, poprvé od roku 2007, i tradiční Jizerská 50, jejíž konání bylo před několika lety přesunuto právě na první polovinu února kvůli větší sněhové jistotě. Meteorologické pozadí zrušení letošního závodu shrnuje příspěvek s předpovědí počasí pro hory na FB ČHMÚ.

Kdo se chce v těchto dnech pokochat vyššími vrstvami sněhu, musí na Šumavě vyrazit do nejvyšších poloh. Běžecké trasy se sice na nejvyšším hřebenu Šumavy neupravují, ale třeba oblast mezi Bučinou a Březníkem poskytuje s výškou sněhu kolem 80 cm na starších stopách ještě vcelku dobré podmínky pro běžkování. I když zmíněná předpověď avizuje velmi teplý charakter počasí, dá se předpokládat, že nejvyšší polohy v příhraniční oblasti dobré sněhové podmínky vydrží. Aktuálně je nejvíce sněhu na Šumavě na centrálním hraničním hřebenu, kde stanice Blatný vrch hlásí 160 cm, na turistické stezce u rozcestí Markfleckl 155 cm a nedaleko odtud pod vrcholem Luzného pak 148 cm (přímo na zmíněném vrcholu sníh kvůli větru měřit nelze). Jen o něco méně sněhu je na hraničním hřebenu Trojmezenské hornatiny. Vybrané sledované sněhoměrné profily s nejvyšší výškou sněhu k 4. únoru, tak jak máme díky široké vzájemné spolupráci zdokumentováno, a doprovodné fotografie stavu sněhu v těchto dnech uvádíme níže pod textem.

Vybrané lokality s nejvyšší sněhovou pokrývkou na Šumavě k 4. únoru

Počasí na hraničním hřebenu Šumavy (Plechý) počátkem února 2024

Pravidelný sněhový servis přinášíme z mnoha lokalit Šumavy během zimního období každý pátek na stránce webu Meteo-Šumava / SNÍH, několik šumavských lokalit s denními hodnotami výšky sněhu je pak zahrnuto v denním zpravodajství ČHMÚ na stránce Aktuální informace sněhoměrných objektů.

Snímky z nejvyšších poloh Šumavy a dokumentace výšky sněhu z počátku února 2024 (foto: JP a RT)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..