Nejdříve mráz pod -20 °C, následně výrazné oteplení

Jan Procházka, Ivo Rolčík, Antonín Vojvodík

Pozornost je dnes z hlediska počasí upřena zejména na přicházející teplou frontu a možnost tvorby ledovky, na kterou také vydal ČHMÚ výstrahu. Riziko je kvůli předpovědi sněžení přecházejícího v déšť a silně podchlazeným povrchům v západní polovině Česka vysoké. V noci z úterý na středu (z 16. na 17. ledna) k tomu navíc klesaly teploty na Šumavě hluboko pod bod mrazu, na více místech jsme zaznamenali středeční mráz pod -20 °C.

Nejnižší hodnotu teploty vzduchu -24,0 °C naměřila v noci na středu stanice Kvilda – Perla, na stanici Stögrova Huť, Jedlový potok jsme zaznamenali mráz -22,1 a na stanicích Knížecí Pláně a Žďárek -22,0 °C.  Naopak desetinka stupně Celsia chyběla na Šumavě k dosažení -20 lokalitě Březová Lada, tři desetinky pak stanici v Arnoštově. Mimo Šumavu mrzlo nejvíce na lokalitách Pohoří na Šumavě v Novohradských horách (-21,1 °C) a Orlické Záhoří 2 v Orlických horách (-19,9 °C). Vhodné podmínky pro pokles teploty vzduchu dokreslují i přízemní minima teploty, která byla v šumavských údolích na novém sněhu až kolem -25 °C. Přehled lokalit, kde byl ve středu 17. ledna zaznamenán mráz pod -20 °C, uvádíme níže v tabulce.

U Lučního potoka na okraji Volar, kde byl 17. ledna 2024 také mráz pod -20 °C

O situaci s přicházející teplou frontou od jihozápadu, postupným oteplováním a postupem srážkové oblačnosti s vysokou pravděpodobností tvorby ledovky průběžně informuje ČHMÚ na svém webu a FB profilu (popis situace před začátkem jevu).

Tabulka. Lokality s minimální teplotou vzduchu pod -20 °C zaznamenanou v noci a k ránu 17. ledna

LokalitaMinimum teploty vzduchu v °C LokalitaMinimum teploty vzduchu v °C
Kvilda – Perla-24,0 Pasečná, Mlýnský potok-21,5
Stögrova Huť, Jedlový potok-22,1 Horská Kvilda, u Hamerského potoka-21,1
Knížecí Pláně-22,0 Pohoří na Šumavě-21,1
Žďárek-22,0 Hliniště-20,9
Březník-21,6 Volary, Luční potok-20,3

Grafy vybraných meteorologických stanic s průběhem teploty vzduchu – nočním poklesem pod -20 °C a denním vzestupem k nule (zdroj: ČHMÚ, FZTJU)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..