Březen 2023 na Šumavě z pohledu sněhu

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Březen 2023 na Šumavě z pohledu sněhu

Letošní březen se z pohledu sněhu na Šumavě moc nepovedl, ač se některé modely snažily pro větší část střední Evropy předpovědět pro březen chladný průběh počasí a bohatou sněhovou nadílku. Počasí si to opět zařídilo podle svého scénáře a přineslo nám březen z pohledu sněhu jako jeden z vůbec nejslabších. Například na hraničním hřebenu v oblasti Plechého, kde máme k dispozici díky spolupráci se Správou NP Šumava a Horskou službou Šumava podrobnější pozorování výšky sněhu od zimy 1997/1998 byla naměřena od té doby její nejnižší březnová hodnota. Teplotně pak byl březen globálně druhý nejteplejší v historii měření, v pražském Klementinu byla naměřena odchylka +3,4 °C od dlouhodobého průměru 1775-2014, a +1,3 °C od normálu 1991-2020 (zdroj: FB ČHMÚ).    

Březen 2023 na Šumavě přitom začal poměrně nadějně, 1. března slunečným mrazivým ránem se sněhovou pokrývkou na většině Šumavy. Následně ovšem velmi teplé první dva březnové dny zapříčinily likvidaci sněhu v podhůří a středních polohách Šumavy (viz výška sněhu 3. března). Ale ani v nejvyšších polohách sněhu ze zimy v první dekádě prvního jarního měsíce, potažmo zásob vody ve sněhu nezbylo.  Situaci moc nevylepšilo ani krátkodobé ochlazení na začátku druhé dekády, protože po polovině měsíce opět následovalo delší období s vysokými denními teplotami. Mnoho na teplém a sněhově rekordně slabém březnu na Šumavě nezměnila ani třídenní chladná epizoda před koncem měsíce, kdy napadlo několik cm nového sněhu.

Jaká byla konkrétní maxima výšky sněhu za březen 2023 na Šumavě a jejich plošné rozložení v širší oblasti znázorňuje mapa. Pokud jde o sezonní porovnání na vrcholových meteorologických stanicích Velký Javor, Plechý a Churáňov jsou letošní maxima, jak bylo zmíněno jedna z úplně nejnižších od roku 1982 resp. 1998. Na Churáňově se jedná o třetí nejhorší březen od roku 1961, kdy nižší výšky sněhu byly naměřeny jen v roce 1991 (8 cm) a 2020 (14 cm). Charakteristiku za měsíc březen 2023 na Šumavě v podobě příslušného porovnání maxim výšky sněhové pokrývky přibližuje kromě klimatologické mapy i graf pod textem.

Mapa sněhu zobrazuje kromě konkrétních maximálních výšek sněhu i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace hodnot. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, VÚV TGM, PřF UK, FZT JU) a amatérské stanice s lokalitami dalších běžně sledovaných sněhoměrných profilů. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa sněhových maxim širší oblasti Šumavy za únor 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).  Poděkování patří zejména všem meteorologickým nadšencům, spolupracovníkům a provozovatelům meteorologických stanic, bez jejichž dlouhodobé a obětavé práce by nebylo možno obdobná data získávat (měřit), archivovat a hodnotit.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..