Únorové počasí ve Vimperku

Antonín Vojvodík a Jan Procházka

Únorové počasí ve Vimperku

Letošní poslední zimní měsíc únor byl plný výkyvů. Ostatně podobně jako předtím i prosinec a leden. Počasí ve Vimperku započalo tento měsíc sice poměrně vydatným sněžením, kdy v noci z 2. na 3. února dosahovala sněhová pokrývka výšky až k 30 cm, následně se však oteplilo a už k ránu přešlo sněžení v déšť.  Výška sněhu poklesla do dalšího dne k 10 cm a v nastupujícím ochlazení zbylá vrstva umrzla. Období od 5. do 10. února sebou přineslo mrazy s nočními teplotami pod -10 °C, kdy v minimu dosahovaly ve Vimperku až k -15 °C, to i řeka Volyňka začala zamrzat. Silné mrazy byly v těchto dnech po celé Šumavě i jinde na horách (v článku zde). 

Z vimperského areálu Vodník v tomto období vedly dobré strojové stopy pro běžky přes Sloup na Šindlov a byly propojeny do Borových Lad, nebo přes Nové Hutě na Churáňov a Kvildy. Zimní podmínky po celé Šumavě byly v tu dobu pro vyznavače bílé stopy velmi příhodné (článek a fotky z 11. února).

Po první dekádě února se maximální hodnoty teploty ovšem opět zvyšovaly a sněhová pokrývka klesala. Ve Vimperku po větším oteplení od 16. 2. při teplotách nad 10 °C přes den (maximum 14 °C) sněhová pokrývka roztála a úplně zmizela. Následovalo tuto zimu už poněkolikáté období s delším čekáním na sníh a mráz. Až v sobotu 26. 2. odpoledne začalo znovu sněžit a sněhová pokrývka dosáhla ve městě znovu místy k 10 cm. Přírůstky sněhu zaznamenala celá Šumava, což přineslo s koncem měsíce a meteorologické zimy přece jen dočasně vylepšené zimní podmínky. Celkově sníh ve Vimperku ležel v 19 únorových dnech. 

Nejvíce srážek spadlo v prvních 4 dnech měsíce, dál bylo velmi dlouhé období beze srážek. Silnější srážky přišly až v předposledním únorovém víkendu, kdy se nejdříve projevily v plné síle na hřebenech Šumavy, aby se pak v neděli odpoledne dostavily v menší míře i do Vimperka. Druhý den byl naměřen nejvyšší denní úhrn za celý měsíc, necelých 12 mm. Před koncem února  se srážky ve Vimperku ještě o něco více vylepšily. Celkově zde za únor spadlo téměř 45 mm, což je mírně nad dlouhodobým průměrem pro tento měsíc (40 mm za období 1961-2020). Z hlediska teploty vzduchu je letošní průměr února 0,6 °C přibližně o 2 stupně vyšší, než je 30 letý průměr meteorologické stanice ve městě (658 m n. m.). Ve Vimperku bylo v únoru také nadprůměrně slunečního svitu. S výjimkou několika zmíněných chladných a sněžných dní se tento měsíc počasí ve Vimperku zimě spíše vzdalovalo.

Průběh teploty vzduchu, výšky sněhové pokrývky a srážek v únoru 2023 ve Vimperku (zdroj dat: ČHMÚ a A.V.)

Období, kdy v části února počasí ve Vimperku bylo více zimní, přibližují snímky z města se sněhulákem, Volyňkou nebo hustým snežením z 25. 2., a také z lyžařských tras nad Vimperkem.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..