Zimní idylka a měření sněhu na Trojmezné 8. prosince

Počátkem prosince se na Šumavě výrazně vylepšily sněhové podmínky, někde dokonce i rekordně, jak jsme informovali v příspěvcích na našem webu (Šumava 2. prosince pod rekordním sněhem a Ve Volarech leží 60 cm sněhu, nejvíce za 17 let). Pokud jde o výšku sněhové pokrývky, snažíme se díky široké spolupráci shromažďovat tyto informace z celé Šumavy a zveřejňovat minimálně jednou týdně před víkendem v pravidelných reportech (Sněhový servis na webu Meteo-Šumava). Denně jsou pak také data o výšce sněhu z některých našich a dalších šumavských stanic k dispozici na webové stránce HPPS ČHMÚ. K monitoringu sněhu patří kromě měření výšky sněhové pokrývky i měření jejích vlastností. Na většině klimatologických a srážkoměrných stanicí ČHMÚ se podrobnější měření sněhu provádí každé pondělí. Pro měření mimo tyto stanice a na odlehlých místech zejména v horských oblastech slouží expediční měření. Jedno takové expediční měření jsme naposledy provedli koncem listopadu (blíže v článku Zimní listopadové měření na hřebenu Šumavy).  V pátek 8. prosince jsme se vypravili, tentokrát za velmi příznivého počasí, na hřeben Trojmezné zjistit aktuální stav sněhové pokrývky na hraniční stezce mezi Třístoličníkem (Dreisessel) a Plechým.

Svižné měření na Trojmezné 8. prosince 🙂

Postupně se nasouvající řídká vrstva vysoké oblačnosti a teplejšího vzduchu od jihozápadu přinesla nad ránem na vrcholky jihočeské Šumavy příjemné podmínky pro měření, zimní turistiku i pro fotografy, kterých na Třístoličníku čekalo na východ Slunce hned několik. Nadmořská výška nejvyšších poloh povodí Vltavy (pramenná oblast přítoků Studené Vltavy) zde přesahuje svými vrcholy 1350 m (Trojmezná, Hufberg a Plechý). Přestože je na hřebenu místy vlivem větru velká nerovnoměrnost sněhové vrstvy, po celé hraniční stezce jsme na tradičních měrných profilech měřili průměrnou výšku sněhové pokrývky nejčastěji mezi 70 a 80 cm. Přibližně tři čtvrtě metru sněhu pak disponuje k tomuto datu vodní hodnotou kolem 170 mm (například Dreisessel 160 mm, Trojmezná hora 184 mm), což znamená 170 litrů vody na každém metru čtverečným. To je v souladu s výpočtem zásob vody ve sněhu dle ČHMÚ z pondělí 4. prosince, od kdy se stav této charakteristiky díky jen slabým srážkám do pátku příliš nezměnil (Zásoby vody ve sněhu k 04. 12. 2023). Expediční měření na Trojmezné 8. prosince bylo doprovázeno opravdu pěknou zimní atmosférou s velmi dobrou dohledností až k Alpám, kde byly pozorovatelné optické deformace některých vrcholů, tzv. svrchní zrcadlení vlivem zmíněné výrazné teplotní inverze. Výše popsaný stav sněhu a zimní podmínky jsme se na Trojmezné 8. prosince pokusili přiblížit i prostřednictvím několika příležitostně pořízených snímků prezentovaných níže pod textem.

Expediční měření sněhu zahrnuje kromě kontroly měření automatických meteorologických stanic i další profilová měření výšky sněhové pokrývky a také měření vodní hodnoty sněhu. Tedy výpočet množství vody, který sněhová pokrývka obsahuje. Vodní hodnota sněhu se udává podobně jako srážky v mm, tzn. litry vody na metr čtvereční. Podobná měření probíhají zpravidla ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ), zejména s Oddělením aplikované hydrologie, který data přebírá a dále vyhodnocuje. Konkrétně se jedná např. o výpočet zásob vody ve sněhu, který pomáhá vodohospodářům lépe plánovat manipulace na přehradních nádržích, hydrologům a meteorologům pro klimatologii a bilancování v rámci povodí, ale také pro předpovědní službu. Expediční měření sněhu využíváme také pro odhad měsíčního úhrnu srážek na odlehlých lokalitách Šumavy, kde běžné metody měření srážek nejsou možné, nebo má jejich použití jistá omezení.

Snímky zimní atmosféry a měření sněhu na hřebenu Trojmezné 8. prosince (foto: JP a AlCapino:)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..