Podrobnější měření sněhu na konci ledna

Březník, měření sněhu na konci ledna 2024

Sněhové podmínky na konci ledna jsou letos na Šumavě většinou velmi špatné. Výjimkou jsou nejvyšší polohy, kde se i přes výrazné oblevy spojené s vysokými úhrny srážek dokázala díky o něco nižší teplotě vzduchu významná část srážek udržet ve sněhu. Na konci měsíce, jak bývá zvykem, provádíme podrobnější vyhodnocení sněhových charakteristik a měření měsíčního úhrnu srážek. Stejně jako v listopadu (Zimní listopadové měření na hřebenu Šumavy) a prosinci (Výjimečné hodnoty obsahu vody ve sněhu), tak jsme vyhodnotili údaje z automatických meteorologických stanic a provedli doplňující expediční měření sněhu na konci ledna 2024. Některé z naměřených hodnot výšky sněhové pokrývky (SCE, cm) a sněhové vodní hodnoty (SVH, mm) uvádíme níže v tabulce. Vyhodnocení a porovnání výšky sněhu provádíme za každý měsíc s odstupem času až po získání většího množství dat pro celou Šumavu, jako vloni v ledu v článku „Leden 2023 na Šumavě z pohledu sněhu“. Pro meziroční porovnání obsahu vody ve sněhu (SVH) nám poslouží opět údaje z lokality Plechý (graf pod textem), kde jsou na rozdíl od loňského velmi slabého ledna letošní hodnoty SVH pro toto období nadprůměrné. Situaci ke konci ledna na příslušných lokalitách doplňují i přiložené snímky. Je zřejmé, že i přes současné velmi špatné sněhové podmínky na většině Šumavy je v nejvyšších polohách zejména hraničního hřebena stav sněhu velmi dobrý. Na znatelné zlepšení sněhových podmínek i mimo hraniční hřeben to však dle předpovědi (na FB ČHMÚ) zatím nevypadá.

Expediční měření sněhu zahrnuje kromě kontroly měření automatických meteorologických stanic i další profilová měření výšky sněhové pokrývky a také měření vodní hodnoty sněhu. Tedy výpočet množství vody, který sněhová pokrývka obsahuje. Vodní hodnota sněhu se udává podobně jako srážky v mm, tzn. litry vody na metr čtvereční. Podobná měření probíhají zpravidla ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ), zejména s Oddělením aplikované hydrologie, který data přebírá a dále vyhodnocuje. Konkrétně se jedná např. o výpočet zásob vody ve sněhu, který pomáhá vodohospodářům lépe plánovat manipulace na přehradních nádržích, hydrologům a meteorologům pro klimatologii a bilancování v rámci povodí, ale také pro předpovědní službu. Expediční měření sněhu využíváme také pro odhad měsíčního úhrnu srážek na odlehlých lokalitách Šumavy, kde běžné metody měření srážek nejsou možné, nebo má jejich použití jistá omezení.

Měření sněhu na konci ledna na Trojmezné, Plechém, Boubíně, Basumu, Almbergu, Modravě a Březníku

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..