Leden 2023 na Šumavě z pohledu sněhu

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Leden 2023 na Šumavě z pohledu sněhu

Lednové počasí letos u nás sněhu vůbec nepřálo. Po rekordně teplém přelomu roku prakticky všechen sníh na Šumavě roztál, na meteorologických stanicích proto nebylo v první dekádě ledna v tomto ohledu v podstatě co měřit. Během druhé dekády počasí naznačilo, že je nejchladnější měsíc roku, a alespoň v těch nejvyšších polohách se připomnělo slabší sněhovou pokrývkou (např. přehled sněhu z 13. ledna). V poslední dekádě se více než sněhem přiblížilo počasí zimě spíše tvorbou námraz a ledovky. Až v úplném závěru měsíce začalo silněji sněžit ve všech polohách Šumavy. Nebýt tohoto sněžení, které k 31. lednu vytvořilo díky několika cm nového sněhu konečně znatelnou bílou pokrývku v celé oblasti, mohl být letošní leden nejen z pohledu maxim výšky sněhové pokrývky mnohde zařazen jako v podstatě historicky nejhorší.

Výsledná mapa měsíčních maxim výšky sněhové pokrývky tak ve výsledku nevypadá tak bídně, jakým průběh ledna v tomto směru ve skutečnosti byl. V meziročním porovnání za posledních více než 25 let, jak je názorně viditelné pod textem v grafu, nedosahuje letošní maximum výšky sněhu ani polovinu zde vyjádřeného dlouhodobého lednového průměru (1998 – 2022). Z mapy sněhových maxim je také zřejmé, že nejvíce sněhu, kolem půl metru, bylo v lednu zaznamenáno v nejvýše položených příhraničních oblastech Šumavy, naopak směrem do vnitrozemí Česka i Bavorska sníh na výšce rychle ubývá. Konkrétní hodnoty z vybraných lokalit s těmi nejvyššími maximy sněhu dokumentuje v mapě navíc sestavená tabulka.

Mapa sněhu zobrazuje kromě konkrétních maximálních hodnot výšky sněhové pokrývky i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace dat. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, v.v.i., VÚV TGM, PřF UK, FZT JU, NP Šumava) a amatérské stanice s lokalitami dalších běžně sledovaných sněhoměrných profilů. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa sněhových maxim širší oblasti Šumavy za leden 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU). V grafu vpravo jsou znázorněna naměřená maxima výšky sněhu v lednu od roku 1983 (vzhledem k historii měření na Velkém Javoru – Grosser Arber), na Plechém jsou podrobnější údaje pro leden až od roku 1998 (pozn.: pro zobrazení celé mapy / grafu je potřeba obrázek rozkliknout).  

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..