Mezi podzimem a zimou

Teploty se i přes ochlazení drží v druhé listopadové dekádě mírně nad průměrem. Většina dosavadních listopadových srážek (podrobněji jsme informovali v aktualitě: Za polovinu listopadu více srážek než v září a říjnu dohromady) spadla v polohách pod 1000 m zatím ve formě deště. Pouze nejvyšší polohy zaznamenaly v listopadu zatím převahu sněhových srážek, ale díky oblevám sníh většinou rychle roztál. 17. listopadu, kdy byly pořízeny naše snímky, byla sněžná čára po ránu kolem 750 m, během dne se posunula nad 800 m. My jsme se s fotoaparátem vypravili právě do těchto poloh a zdokumentovali okolí Želnavy, Slunečné a meandrů Vltavy nad Lipnem. Sněhová pokrývka slabě přibývala s každým výškovým metrem. V místech, kam se nedostaly sluneční paprsky, byl sníh prachový, na jižních svazích mokrý a tající. V lesích sníh ležel jen lokálně podle hustoty porostu. Pod hranicí 800 metrů ležely jen zbytky rozbředlého sněhu. Prostě něco mezi podzimem a zimou.

V dalších dnech díky přechodnému oteplení vydrží souvislá sněhová pokrývka opět jen v nejvyšších šumavských polohách. Zatímco v noci na 18. listopadu klesla teplota vzduchu místy až k -10 stupňům (Stögrova Huť, Jedlový potok -10,0 °C, Horská Kvilda, u Hamerského potoka -9,6 °C), teploty budou už v neděli 19. listopadu odpoledne v polohách do 800 m n. m. až na 10 °C. Předcházet tomu bude přechod fronty, na které meteorologové ČHMÚ očekávají přechodně i vznik ledovky.

17. listopad 2023 na Želnavsku

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..