Mrazivé červencové ráno na Březníku

Mrazivé červencové ráno na Březníku

Po přechodu studené fronty se postupně nad naším územím vyjasnilo, což způsobilo v noci na 7. července znatelný pokles teploty vzduchu, na horách v mrazových lokalitách opět k záporným hodnotám. První letošní prázdninový mráz se vyskytl na Šumavě již 3. července (referovali jsme zde). Tentokrát bylo nejmrazivěji také na Šumavě, ovšem na Březníku. Mrazivé červencové ráno na Březníku dnes přispělo do záznamu letních mrazů hodnotou minimální teploty -2,3 °C. Výrazný večerní pokles teploty po vyjasnění a západu Slunce je zřejmý z grafu níže.

Mráz jsme k ránu 7. července zaznamenali také na dalších šumavských lokalitách, např. na stanici Kvilda – Perla (-2,1 °C), Rokytská slať (-2,1 °C), Žďárek (-0,9 °C), Knížecí Pláně (-0,7 °C) a na Horské Kvildě (na stanicích u Hamerského potoka a pod Plání shodně -0,5 °C).

Mráz se vyskytoval i v Krušných horách, kde stanice Jelení dosáhla minima teploty -2,1 °C a stanice Rolava -0,6 °C. V Jizerských horách zůstala stanice ČHMÚ v osadě Jizerka s minimem na rovné 0, ale mráz jsme naměřili na nedalekých stanicích Jizerka rašeliniště, a to -1,0 °C, a Horní Jizera s minimem -0,7 °C.

Nejsilnější přízemní mráz registrovaly 7. července nad ránem stanice Kvilda – Perla a Žďárek (-5,9 °C), Knížecí Pláně (-5,2 °C) a Horní Jizera (-4,8 °C). Přízemní mráz však kromě dalších několika stanic v mrazových lokalitách zaznamenaly i stanice na hřebenech hor, na Šumavě na Plechém (-2,4 °C) a Blatném vrchu (-1,2 °C), podobně i v Krkonoších na Luční boudě.

Podobné mrazíky v červenci nejsou na uvedených lokalitách nic neobvyklého, zajímavé je to v těchto dnech spíše v kontextu s předpovídanou vlnou veder. Kdo nepreferuje osvěžení před horkem ve vodě (teplota vody 7. července), má tak na Šumavě možnost časně ráno vyrazit třeba právě po turistických stezkách na Březník. Dnešní mrazivé a slunečné červencové ráno na Březníku jsme kromě záznamu teploty na meteo stanici zachytili i prostřednictvím několika následujících snímků.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..