Na Perle další mrazoletní den

Na Perle další mrazoletní den
Mrazivá pláň pod Jezerní slatí se stanicí Kvilda – Perla

O víkendu na naše území zasahoval výběžek vyššího tlaku vzduchu, kolem kterého postupně sílilo proudění teplejšího vzduchu od jihozápadu. Zatímco páteční ráno 11. srpna bylo na Šumavě ještě na tuto dobu poměrně chladné, mrzlo na více stanicích včetně například Březníku (minimum -2,0 °C), Knížecích plání (-1,5 °C), Horské Kvildy, u Hamerského potoka (-1,1 °C), nebo i Březových Lad (-0,1 °C), v sobotu už se to povedlo pouze na vyhlášené mrazivé lokalitě Kvilda – Perla. Přes den se následně na to oteplilo natolik, že teplota zde vystoupala na letní hodnoty. 12. srpna jsme tedy zaznamenali na Perle další mrazoletní den, kdy ranní minimum zde dosáhlo -0,1 °C a naopak denní maximum 26,0 °C. Zaznamenali jsme tedy zároveň mrazový a letní den v jednom, pro který jsme před časem začali používat termín mrazoletní den.

Letní den je v meteorologii definován jako charakteristický den, v němž maximální teplota vzduchu dosáhla hodnoty 25,0 °C nebo vyšší. Naopak mrazový den je definován jako charakteristický den, v němž minimální teplota vzduchu klesla pod 0,0 °C, takže se alespoň část dne vyskytl mráz. Přeneseně potom den, kdy se vyskytnou výše zmíněné charakteristické dny na jednom místě zároveň, můžeme orientačně nazvat dnem mrazoletním.

V našich běžných podmínkách poměrně neobvyklý mrazoletní den jsme přitom na Šumavě zaznamenali naposledy poměrně nedávno, kdy 8. července mrzlo a zároveň byla naměřena letní teplota na stanicích Kvilda – Perla, Rokytská slať a Žďárek. V tu dobu k nám mimo jiné proudil tropický vzduch od jihozápadu, jak jsme zmínili v aktualitě „Mrazoletní den na Perle, či na Žďárku“. Tentokrát bylo sobotní počasí na Šumavě velmi podobné, tedy s polojasnou oblohou a velmi dobrou dohledností, jak ukazuje sobotní snímek z okolí Českých Žlebů.  Zmíněné páteční mrazivější ráno se zcela jasnou oblohou pak vystihuje panoramatický snímek s Boubínem a radiačními mlhami na Volarsku pořízený z vrcholu Hochsteinu. Další mrazoletní den s průběhem teploty vzduchu na stanici Kvilda – Perla dotčeného 12. srpna 2023, kdy klesla teplota pod nulu a následně až na 26 °C pak dokumentuje přiložený graf.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..