Po delším období na mrazovkách opět přituhlo

Chladné Luzenské údolí na Březníku na přelomu léta a podzimu

Některé šumavské mrazové lokality zaznamenaly v těchto dnech nad ránem teplotu pod nulou. Na mrazovkách opět přituhlo tentokrát po delším období doprovázeném častým deštěm a zataženou oblohou. Naposledy se nám tak na Šumavě stalo ve dnech 10. až 12. srpna (na Perle byl zaznamenán dokonce mrazoletní den), což je pro zdejší mrazovky nezvykle dlouhé bezmrazové období. Ale například v Jizerských horách nemrzlo celý srpen vůbec, a pokud nebudeme počítat přízemní mrazíky, tak dnes těsně zaznamenaný mráz -0,1 °C na stanici Jizerka rašeliniště zde byl první od  27. července.  V Krušných horách v letošním září zatím ještě nemrzlo a poslední mráz tam byl zaznamenán na stanicích Jelení a Rolava 10. srpna.

Na Šumavě v pondělí 4. září zaznamenaly mráz stanice Březník, Kvilda – Perla a Rokytská, v úterý 5. září pak stanice Knížecí Pláně, Kvilda – Perla a Žďárek, kdy na Perle byl mráz nejsilnější, s hodnotou -1,5 °C. V tabulce níže uvádíme konkrétní nejnižší hodnoty teploty vzduchu a přízemní minima teploty zaznamenaná na vybraných stanicích 4. a 5. září, průběh teplot pak dokumentují příslušné grafy. Kromě uvedených lokalit zaznamenaly i další stanice přízemní mráz, silnější 5. září například Horská Kvilda, u Hamerského potoka -4,1 °C, Javoří Pila -3,7 °C, Nové Údolí -3,0 °C nebo Březová Lada -2,8 °C. Jak avizoval ČHMÚ v předpovědi na svém FB profilu, počasí by v příštích dnech mělo nabídnout převážně jasnou oblohu a na mrazovkách tím i vyšší pravděpodobnost výskytu dalších mrazíků, při nejmenším těch přízemních.

Tabulka: Kde na Šumavě na mrazovkách opět přituhlo 4. a 5. září 2023, včetně přízemních minim teploty v °C (x – stanice přízemní teplotu neměří)

4. září 2023   5. září 2023  
LokalitaMinimální teplotaPřízemní minimum LokalitaMinimální teplotaPřízemní minimum
Březník-0,4x Kvilda – Perla-1,5-4,3
Rokytská slať-0,4x Knížecí Pláně-0,8-4,2
Kvilda – Perla-0,2-1,9 Žďárek-0,4-3,8

zdroj dat: ČHMÚÚH AV ČRPřF UKFZT JUVÚV TGMNP Šumava a wetter-eggerszell.de

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..