Sníh na Boubíně

Jeden z nejvyšších vrcholů Šumavy, hora Boubín s nadmořskou výškou 1362 m, je díky své více vnitrozemské poloze v mnoha směrech odlišný od svých podobně vysokých vrcholů hraničního hřebene. Pokud jde o oblast počasí, odlišnosti jsou zde především v podobě srážek a sněhu.

Na vrcholu Boubína podrobně monitorujeme počasí již několik let. Souvislá řada dat z měření je průběžně využívána ve spolupráci s ČHMÚ v oblasti klimatologie a hydrologie, pravidelné roční přehledy chodu vybraných meteorologických prvků počasí také předáváme v rámci spolupráce na Lesní závod Boubín (Lesy ČR) a Správu NP Šumava. Znalosti o rozložení srážek a sněhu přispívají kromě klimatologického hodnocení i pro výzkumné a provozní účely spolupracujících subjektů. Sněhová pokrývka významně ovlivňuje mikroklima a hydrologickou bilanci dané oblasti.

V rámci pravidelných měsíčních expedičních měření sněhu a srážek jsme se vypravili do oblasti vrcholu Boubína i 12. února. Aktuální stav sněhových charakteristik, kdy se ve vrcholových partiích Boubína pohybuje výška sněhu okolo 50 cm s vodní hodnotou sněhu 114 mm (Johnův kámen 46 cm a 110 mm), je možné porovnat s nedávným hodnocením sněhu v příhraničních oblastech Šumavy. Pro doplnění můžeme uvést, že na okraji obce Kubova Huť bylo měřeno 34 cm výšky sněhu a 76 mm vodní hodnoty. Dnešní výstup a měření sněhu přibližují i níže uvedené fotografie.

Výstup na Boubín Severní cestou (12. února)

Sníh, námraza a na vrcholu Boubína

Měření sněhu na Boubíně a pod Boubínem u Kubovy Hutě

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..