Tři mrazovky poprvé pod -10 °C

Panoramatický pohled z Boubína na šedivé šumavské mrazovky v oblasti Horní Vltavy, v pozadí hřeben Trojmezné a pásmo Alp (mrazivé ráno 18. října)

Zatím nejmrazivější ráno letošního podzimu jsme dnes 18. října zažili jak na většině našeho území (zpráva na FB ČHMÚ), tak i na Šumavě, kde tři mrazovky zvládly zaznamenat minimální teplotu vzduchu pod -10 °C. Nejsilnější mráz -10,8 °C naměřila stanice Kvilda – Perla, jen o málo slabších -10,5 °C jsme registrovali na stanici Stögrova Huť, Jedlový potok u Volar, kde bylo mimo jiné v loňském prosinci naměřeno vůbec nejnižší republikové minimum teploty vzduchu za celý rok 2022 (-28,5 °C), a třetí stanicí, jež dnes zaznamenala mráz pod -10 °C, byla Rokytská slať. Dnešní noc mrzlo na všech mrazových lokalitách, více než 20 stanic zaznamenalo mráz pod -8 °C, v tabulce níže uvádíme stanice s hodnotami mrazu -9,0 °C a nižšími. O rekordy pro druhou dekádu ani pro 18. říjen se ovšem nejedná, jak už jsme zmínili v nedávné aktualitě. Pro 18. říjen je minimum na stanici Kvilda – Perla z roku 2003 s hodnotou -15,4 °C.

Jasná obloha a intenzivní vyzařování tepla z povrchu dovolilo dnešní noc i silnější podchlazení přízemní vrstvy, kde jsme naměřili nejnižší teplotu v 5 cm na stanicích Žďárek (-15,9 °C), Kvilda-Perla (-14,9 °C), Knížecí Pláně (-14,0 °C), Horská Kvilda, u Hamerského potoka (-13,9 °C) a Horní Jizera (-13,8 °C). V nejbližších dnech to zatím nevypadá, že by dnešní tři mrazovky některé další následovaly.    

Tabulka. Lokality s minimální teplotou vzduchu -9,0 °C a nižší pro 18. října 2023

LokalitaMinimální teplota °C
Kvilda – Perla-10,8
Stögrova Huť, Jedlový potok-10,5
Rokytská slať-10,1
Horská Kvilda, u Hamerského potoka-9,8
Žďárek-9,8
Knížecí Pláně-9,6
LokalitaMinimální teplota °C
Horní Jizera-9,3
Orlické Záhoří-9,2
Horská Kvilda, ČOV-9,2
Pasečná, Mlýnský potok-9,1
Březník-9,0
Březová Lada-9,0
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..