Trojmezná na 1. máje

Není to tak dávno, co jsme referovali z hřebenu Trojmezné o aprílu, tedy o tamním 1. dubnu. Tehdy nás na hřebenu Šumavy přivítala nečekaně dříve, ale o to zajímavěji, krátká zimní epizoda. Ani jsme se nenadáli a už tu máme další měsíc. Trojmezná na 1. máje nás přivítala pro změnu jasným ránem, jak už naznačovala včerejší předpověď na Filipojakubskou noc, přes den pak slunečným počasím a navíc nečekaně výbornou dohledností. Zasněžené Alpy byly vidět doslova jako na dlani.

To na hřebenu Trojmezné už je po souvislé sněhové pokrývce, která zde roztála během soboty 29. dubna. Poslední větší nesouvislá sněhová pole teď dotávají v oblasti Hufbergu a na české straně Plechého a Trojmezné. Po celém hřebenu pak vykukují ostrůvky sněhu z hustšího smrkoví zmlazujícího se lesa. Plošně ale v porovnání letos sníh ze zimy zmizel dříve, než předešlé roky.

Všudypřítomné mokro svědčí taktéž o srážkově bohatém dubnu. Za celý měsíc jsme naměřili v sedle Třístoličníku (Dreisessel) 176 mm a na Plechém 177 mm srážek. Docela vzácná shoda na opačných stranách poměrně táhlého hřebenu Šumavy, která nebývá často. Přes den se při slunečném počasí oteplilo z ranní teploty slabě nad nulou s přízemním mrazíkem až na teplotu nad 10 °C (měřeno na meteorologické stanici Plechý, 1344 m n. m.), což při slunečním svitu dokreslovalo příjemné májové počasí. Z neobvyklé výborné dohledností po ránu sice trochu sešlo, ale stále bylo zřetelně vidět alpský masiv s Dachsteinem či Watzmannem na jihu nebo centrální Šumava s Luzným a Roklanem na západě. Pohledově výrazné bylo i svěže se zelenající šumavské podhůří.

Trojmezná na 1. máje nás prostě opět svou celkovou atmosférou velmi potěšila. Pro přiblížení dnešního slunečného dne začátku května na Trojmezné připojujeme níže několik snímků z kapesního fotoaparátu 🙂

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..