Krásný zimní víkend na hřebenu Šumavy

Letošní únor zůstává sněhové až na výjimky hodně za očekáváním. Páteční předpověď na FB ČHMÚ slibovala chvilkové vylepšení zimních podmínek na tento víkend, a to v jižní polovině území. To se vyplnilo zejména ve vyšších polohách jihočeské Šumavy, kdy na Plechém nebo na Boubíně připadlo z pátku na sobotu přes 10 cm nového sněhu, z Dolní Sněžné, Markova nebo Křišťanova hlásili 8 cm. Následně se vyjasnilo, díky čemuž sníh jednak přimrznul a zároveň se dostavilo slunečné počasí. Kdo v těchto dnech vyrazil do nejvyšších poloh Šumavy, užil si tedy alespoň dočasně pěkný zimní víkend.

My jsme se vypravili v neděli po ránu na hřeben Trojmezné, kde nás kromě čerstvého třpytivého sněhu a slunečné oblohy čekaly překrásné výhledy jak na celou Šumavu, tak i k Alpám. Aktuální zimní víkend byl i posledním únorovým víkendem a zároveň posledním víkendem této meteorologické zimy. Proto jsme se také věnovali měření sněhových charakteristik a měsíčních srážek, neb do konce měsíce nejsou žádné další významné již předpovídány. Tzv. expediční měření nám zde zpříjemnily velmi dobré sněhové podmínky, kdy se nový prachový sníh spojil se starým přemrzlým a umožnil tak po značené hraniční stezce na dobrém podkladu solidní skluz.

Obecně se dá konstatovat, že na hřebenu Trojmezné je v průměru kolem 1 m sněhu, ale v rozložení sněhu jsou již  velké rozdíly, na které jsme zvyklí spíše na jaře. Zatímco mezi vrcholem Plechý a Kučerovo vyhlídkou je průměrná výška sněhu kolem 130 cm, tak například na jižním svahu Třístoličníku (Dreisessel) kvůli vydatným oblevám letošní zimy často kouká dokonce i tráva. Krásný zimní víkend na hřebenu Šumavy spojený s měřením sněhu a kvalitním skluzem přibližuje níže několik nedělních snímků.   

Expediční měření sněhu zahrnuje kromě kontroly měření automatických meteorologických stanic i další profilová měření výšky sněhové pokrývky a také měření vodní hodnoty sněhu. Tedy výpočet množství vody, který sněhová pokrývka obsahuje. Vodní hodnota sněhu se udává podobně jako srážky v mm, tzn. litry vody na metr čtvereční. Podobná měření probíhají zpravidla ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ), zejména s Oddělením aplikované hydrologie, který data přebírá a dále vyhodnocuje. Konkrétně se jedná např. o výpočet zásob vody ve sněhu, který pomáhá vodohospodářům lépe plánovat manipulace na přehradních nádržích, hydrologům a meteorologům pro klimatologii a bilancování v rámci povodí, ale také pro předpovědní službu. Expediční měření sněhu využíváme také pro odhad měsíčního úhrnu srážek na odlehlých lokalitách Šumavy, kde běžné metody měření srážek nejsou možné, nebo má jejich použití jistá omezení.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..